A bányászok emlékére

2021.03.09. 07:00

Kötélpályás csillével bővül tovább a várpalotai Szent Borbála tér

Újabb emlékművel gyarapodik az egykori várpalotai bányászkolónia, a Rákóczi telep. A városrészi baráti kör kezdeményezésére ugyanis még idén egy kötélpályás csillét helyeznek el a Szent Borbála téren.

Szabó Péter Dániel

Einreinhof Attila, a városrészi baráti kör elnöke a Rákóczi telepen tartott egyik korábbi bányásznapi megemlékezésen

Fotó: Szabó Péter Dániel

A csille helyi felajánlásként került a Rákóczi Telepi Baráti Kör tulajdonába. Hulladékként hevert egy várpalotai ház udvarán. A felújítást követően az újabb emlékművet a bányásznapon, szeptember első hétvégéjén helyezik el a téren.

– A két újszülöttköszöntő fa között szeretnénk elhelyezni a csillét. Azért is tartom kiváló helynek, mert a rendezvényeinken a fák előtti területen szokott muzsikálni a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, így a jövőben úgy zenélhetnek majd, hogy mögöttük látható lesz a múlt egy darabja: a felújított kötélpályás csille – mondta Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke. Hozzátette: a Várpalotai Közszolgáltató Kft. közreműködésével sikerült megmenteni a múlt századi bányászati eszközt.

A baráti kör elnöke megjegyezte, megalakulásuk óta azon dolgoznak, hogy a bányászok védőszentjéről elnevezett teret egyre teljesebbé tegyék. A terület ugyan behatárolt, ám még az idei évben szeretnének egy márványtáblát is elhelyezni, melyen a bányabalesetben elhunyt várpalotaiak névsora lesz majd olvasható.

– A vírushelyzet miatti bizonytalanság okán idén is a Szent Borbála téren tartjuk meg programjainkat. Nagy rendezvényeket ugyan továbbra sem szervezünk majd, ám rengeteg tervünk, ötletünk van. Remélhetőleg a koronavírus-járvány lecsengése után lesz majd lehetőségünk megvalósítani őket – mondta Einreinhof Attila, aki bízik benne, az új emléktárgy hűen bemutatja majd, hogy nemcsak hagyományos csillével szállították a szenet Várpalotán, hanem bizonyos távolságokra kötélpályán keresztül vitték a „fekete aranyat” a feldolgozóhelyekre.

Einreinhof Attila, a városrészi baráti kör elnöke a Rákóczi telepen tartott egyik korábbi bányásznapi megemlékezésen Fotó: Szabó Péter Dániel

– Nagyon szép emlékmű lesz. Nagy örömünkre komoly támogatást is kaptunk hozzá, Campanari-Talabér Márta polgármester és a Horváth Tamás vezette Várpalotai Közszolgáltató Kft. is a kezdeményezésünk mellé állt, de sokat köszönhetünk Sipos Tamás önkormányzati képviselőnek is. Már elszállítottuk a cég telephelyére a régi, használt csillét, amelynek vállalták a felújítását. Közben mi felvettük a kapcsolatot ajkai és az ország más részein élő bányász barátainkkal, hogy segítsenek nekünk elkészíteni a csille felfüggesztését – tette hozzá Einreinhof Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában