több hónapig tarthat a felújítás

2021.03.27. 11:30

Leégett három család háza Ősiben, mi lesz velük?

Leégett három család háza Ősiben pénteken hajnalban, és tizenkét ember fedél nélkül maradt, köztük hat gyermek, szerencsére senki nem sérült meg. Siratják a szülői házat, továbbra is együtt szeretnének élni, de hol laknak majd, még kérdés. A polgármester és a családsegítő, amiben tud, segít nekik.

Kovács Erika

Nagy Viktor kiégett, lakhatatlan házukat mutatja Ősiben

Fotó: Kovács Erika/Napló

- Ég a ház, azonnal kelj fel! – ezzel ébresztett pénteken hajnali egy órakor a párom, kezében a három hónapos kisbabánkkal – idézi fel Nagy Viktor Ősiben.

A szobában a kétéves és a hétéves kisgyermek is békésen aludt, de édesanyjuk riadt hangjára mindenki rémülten kipattant az ágyból. A fiatalember futott a szüleihez, akik egy másik szobában aludtak, hogy nagy baj van, kigyulladt a ház! Pillanatok alatt mindenki kirohant az udvarra, velük együtt Viktor nővére és férje, valamint a pár hét-, 15 és 17 éves gyermeke is. A sógora megkezdte az oltást, rátette a vízcsapra a kerti slagot, azzal próbálkozott, de a lángok elhatalmasodtak, közben felesége hívta a tűzoltókat, akik hamar kiérkeztek.

Fotó: Kovács Erika/Napló

- Akkor már mindenki kinn volt az udvaron, és idős szüleinkkel együtt tehetetlenül néztük a lángokat, ahogy otthonunk tönkremegy. Szüleink élete munkája veszett oda, ahol felnőttem, ahová szép emlékek fűznek – mondja megrendülten Viktor. Utal rá, csak kevés ruhát, némi bútort tudtak kivinni a kiégett, lakhatatlan házból. Végül mindannyian a szomszédba, rokonokhoz mentek hajnalban. Délelőtt pedig egy helybeli munkásszálló két szobájába költöztek, ahol néhány napot maradhatnak.

A férfi köszönettel beszél a polgármesterről, aki azonnali szállást adott volna. Nem talál szavakat a falu együttérzésére, főnöke segítségére sem, aki felajánlotta a tetőszerkezethez szükséges anyagot Viktornak, aki szerkezetépítőként dolgozik nála a sógorával együtt. A fiatalember és családja minden vágya, hogy Ősiben, szeretett falujukban élhessenek tovább együtt. Megoldást egy helyi paplakás jelenthet számukra a felújítás idejére, ami több hónapig is eltarthat. Azt, hogy a munkálatokat miből végzik el, nem tudják, mert szűkösen, máról holnapra élnek. – Azért élünk együtt, mert nagyon szeretjük egymást, és jó lenne, ha ez így maradhatna – mondja szomorúan Viktor, aki szerint elektromos zárlat okozhatta a tüzet.

Kotzó László polgármester Fotó: önkormányzat

- Megszólalt a telefonom éjfél után, majd a pétfürdői tűzoltók közölték, ég a faluban egy ház, és hat gyermek, valamint hat felnőtt elhelyezéséről kell azonnal gondoskodni – idézi fel a történteket Kotzó László polgármester. A helyszínre ment, és már messziről látta a villogó tűzoltókat, mentőket, rendőrséget. A háznál nagy erőkkel oltottak, a család összetörve nézte, mi történik szeretett otthonukkal.

A polgármester akkor nyugodott meg, amikor megtudta, mindenki épségben ki tudott jönni az égő házból. Azonnal felajánlotta a tornatermet nekik, és érdeklődött, kell-e ruha, ennivaló, mire a családok mondták, a szomszédba, rokonokhoz mennek éjszakára.

A polgármester már reggel rendkívüli települési támogatást adott nekik, hívta a családsegítő szolgálatot, amely ruhaneműt, tartós élelmiszert ajánlott fel. Az önkormányzat a takarításban és a hulladék elszállításában tud segíteni.

Nagy Viktor kiégett, lakhatatlan házukat mutatja Ősiben Fotó: Kovács Erika/Napló

Szolgainé Soós Gabriella megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte, a száz négyzetméteres házon a faépítésű terasz és a tetőszerkezet gyulladt meg. Minden lakó elhagyta az épületet, és kivittek magukkal egy gázpalackot is a balatonfűzfői és a pétfürdői hivatásos tűzoltók kiérkezéséig. Három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak a tűzoltók, akik további három gázpalackot vittek ki a házból. A történtek okát tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják.

Aki segítene a családoknak, a Barát a Bajban Alapítványon keresztül megteheti, amelynek számlaszáma: 11748007 24823386. A közleménybe, kérjük, írják be: Az ősi Nagy Viktoréknak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában