Kívül-belül megújul

2021.03.09. 11:00

Régóta várt felújítás indult a pápai evangélikus templomban

Elkezdődtek az evangélikus templom régóta várt felújítási munkálatai, melyek során korszerű technológiákkal szüntetik meg a falak vizesedését és repedéseit.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A közel 29 millió forintos beruházás során talajcsövezéssel, falszárító vakolattal és furatos befecskendezéssel mentesítik a megsüllyedést és repedéseket okozó nedvességtől az épületet. A pápai evangélikus templom a türelmi rendelet után, 1784–86 között épült. 1884-ben építettek tornyot a hajórészéhez, és jelentős, hosszú távra tervezett alakításon esett át. A 20. század folyamán azonban megsüllyedt a templom, amit tetőszerkezeti elmozdulások, korhadás, be­ázások, fali repedések jeleztek. 2016–2017-ben felújították a tetőszerkezetet, egyebek mellett vasbeton koszorút helyeztek az épületre, valamint megerősítették a tartógerendákat.

A felújítási munkálatok a templom külső talajcsövezésével kezdődtek el
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polgárdi Sándor esperes elmondta, régóta várt pillanat válik valóra a rekonstrukció folytatásával, ugyanis 2014 óta sok projektötlet készült a Lutheránus szigeten található épületek felújítására. A kivitelezés két hete indult el a templom külső drénezésével (talajcsövezésével), majd a lábazat vakolatának leverésével folytatódott kívül és belül, mintegy 480 négyzetméteren. Ehhez bent le kellett szerelni a lambériát, amely több mint négy évtizeden át takarta a vizes falfelületet.

A pápai evangélikus templom szokatlan látványt nyújt a levert vakolattal és a letakart padsorokkal
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Terveztük a két fiatorony bádogozását, valamint a födémszerkezet megerősítését, szigetelését is, ám ezek a tervezői és kivitelezői költségvetési különbségek, időközbeni áremelkedések miatt egyelőre nem valósulnak meg. Megtörténik azonban a falak varrása, valamint három ajtó restaurálása. A munkát a Bajor Evangélikus Egyház hetvenezer euróval támogatta, továbbá a helyi önkormányzat három-, a hívek pedig eddig kétmillió forinttal. A közel 29 millió forint összköltségű, a műemlékvédelem által is felügyelt beruházás a tervek szerint május végére fejeződik be – mondta az esperes, aki reméli, a további újjáépítésre sikerül majd pályázati forrást nyerniük.

Németh Tamás építési mű­szaki ellenőr kifejtette, a legtöbb gondot a falakba felszivárgó nedvesség jelenti, ugyanis hiányzik a vízszintes talajnedvesség elleni szigetelés. – Ezt igyekszünk most kiküszöbölni. Kétféle eljárást alkalmazunk: egyrészt elvezetjük az épület mellől a vizet a csövekkel. Másrészt mivel ez nem oldja meg a templomalap alatti nedves föld problémáját, az átnedvesedett és már levert vakolat helyett falszárító változat kerül fel, ami engedi majd kipárologni a falba szivárgott nedvességet. Illetve furatos injektálással szintén szigeteljük a falat – magyarázta a műszaki ellenőr.

Németh Tamás hozzátette, a falrestaurátorok többféle réteget találtak: az eredeti fehér falakra nemcsak festettek, de rá is vakoltak. A restaurátori szakvélemény alapján jelölik ki a további feladatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában