Közösségi összefogás

2021.03.17. 07:00

Tájház épül Tésen a Magyar falu program támogatásával

Mérföldkőhöz érkezett a tési tájház kialakítása. A Magyar falu program támogatásával ugyanis az elmúlt év végén a Múlttal a Jövőért Egyesület megvásárolta az interaktív múzeum kialakításához megfelelő ingatlant, egy többosztatú parasztházat.

Szabó Péter Dániel

Ovádi Péter és Lippert Ferenc a parasztház udvarán. Az első lépés az iroda és a kiszolgálóépület megépítése lesz

Fotó: Szabó Péter Dániel

Hét esztendővel ezelőtt néhány tési fiatal gondolt egy nagyot és benevezett a Magyar Televízió Bízunk benned című műsorába, hogy megvalósíthassák régen dédelgetett álmukat. Egy tájházat szerettek volna létrehozni a Keleti-Bakony legmagasabban fekvő településén. Az akkor nyert kétmillió forint azonban kevésnek bizonyult ehhez. 2020 végén viszont a Magyar falu program anyagi támogatásával kiegészülve az immár civil szervezetként működő Múlttal a Jövőért Egyesület megvásárolhatta az interaktív múzeum kialakításához megfelelő ingatlant, egy többosztatú parasztházat. Ezzel fontos mérföldkőhöz érkeztek a tésiek.

– Az első épületből lesz a tájház, a hátsóból pedig egy interaktív múzeum. Olyan programokat szeretnénk majd szervezni, mint amelyek a hagyományaink megőrzését célozzák. Legyen szó befőzésről, ahol az idősebbek tanítják meg a fiatalokat egy lekvár vagy egy kompót elkészítésére, de falusi disznóvágást is tervezünk, ahogy zöldágjárást és regölést is szeretnénk tartani. Az udvart is hasznosítani szeretnénk. A csűrben táncházakat, táborokat tartanánk, a kert végében pedig egy szabadtéri színpadot építünk majd, ahol rockzenei koncertektől a nótaesteken át a folklórprogramokig sok minden megfér majd egymás mellett – mondta el lapunknak Lippert Ferenc.

A Múlttal a Jövőért Egyesület elnöke a napokban számolt be a „tájházprojekt” aktuális állásáról Ovádi Péternek, a térség országgyűlési képviselőjének, aki a kezdetektől támogatja a civil szervezet törekvéseit.

– Az ilyen közösségek a település mozgatórugói. Lippert Ferenc elmondása alapján szinte már látom magam előtt, milyen szép attrakció lesz ebből a most még romos parasztházból. Lehetőségeihez mérten az állam is szeretne hozzájárulni az ilyen kezdeményezésekhez, a Falusi Civil Alap éppen ebből a célból jött létre. Egyelőre odáig jutottunk, hogy megvan az ingatlan, ám ahogy mondani szokás: a munka neheze még csak most kezdődik – jegyezte meg Ovádi Péter.

Ovádi Péter és Lippert Ferenc a parasztház udvarán. Az első lépés az iroda és a kiszolgálóépület megépítése lesz Fotó: Szabó Péter Dániel

A helyszínen megtudtuk, a tervek szerint az első lépés az iroda és a kiszolgálóépület megépítése lesz, majd további pályázati források felhasználásával 2022-ben a nagyobb lélegzetű munkálatok is megkezdődhetnek.

– Önkéntes munkával már neki is álltunk rendbe tenni az udvart. Lebontottuk a régi, kidőlt kerítést, az újat márciusban építjük meg. Emellett földmunkák lesznek még a tavasz folyamán, a leendő szabadtéri színpad nézőterének kialakítását kezdjük meg. Munkaerőre mindig szükségünk van, ha bárki önkéntesként szeretne segíteni nekünk, szívesen látjuk önkéntes napjainkon. Emellett a Múlttal a Jövőért Egyesület nagy örömmel fogadja a személyi jövedelemadó egy százalékának a felajánlását is, hatalmas segítséget jelent ez számunkra – tette hozzá Lippert Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában