Tapintatosabban viselkedjünk! Ingyenes tanácsok az alsóörsi pszichológustól

Simon Judit pszichológus a férjével és három gyermekével budapesti életüket feladva Alsóörsre költözött. Ismerve a pandémia emberekre és közösségekre gyakorolt hatását, nemes kezdeményezéssel fordult a lakossághoz.

Szendi Péter

Simon Judit pszichológus férjével és három gyermekével budapesti életüket feladva Alsóörsre költözött

Fotó: Szendi Péter

Az önkormányzat közösségi csoportjában jelent meg egy felhívás, miszerint: „a jelenlegi Covid-helyzet rengeteg emberben bizonytalanságot, szorongást, esetenként pánikot ébresztett, melynek akár hosszú távú negatív egészségügyi következményei lehetnek, ezért a polgármester támogatásával szeretné felajánlani a községben élő, erre igényt tartó lakóknak a fenti „tünetek” kezelését célzó, ingyenes pszichológiai konzultációk megtartását”.

– Férjem fejében született meg az ötlet, hogy ha már leköltöztünk, miért nem vállalok heti egyszer önkéntes, ingyenes tanácsadást a község lakóinak, hiszen a járvány miatt sajnos országszerte egyre többen küzdenek szorongással. Abban is bízom, hogy ez a felajánlás lehetőséget ad az embereknek, hogy jobban megismerjék a pszichológus munkáját, akinek feladata a páciensekkel való empatikus munka során az őket érintő nehezebb élethelyzetek közös értelmezése, feldolgozása – mondja Judit, akit meglepett, hogy milyen sokan kértek tőle telefonon konzultációs időpontot.

Személy szerint őt is egyre frusztráltabbá teszi a járványhelyzet kilátástalansága. Ez a harmadik hullám úgy tűnik, hogy soha nem akar véget érni, és rengeteg az eldöntendő kérdés. Merjünk emberek közé menni? Biztonságos a maszk? Beoltassuk magunkat vagy sem? Ha igen, melyik vakcinával? Mi lesz a munkámmal? Miből fogok élni, ha megszűnik a munkám? Mi lesz, ha a szüleim kórházba kerülnek? Judit szerint ez a helyzet az egész korábbi életformánkat felborította, és ez önmagában is igen erős stresszforrás. Nem elég, hogy rettegünk a vírusfertőzéstől, de emellett teljesen megváltozott a napi életvezetésünk, a kapcsolattartási, tanulási és munkamódjaink. Túl sok új szokást és megküzdési módot kellett kialakítanunk egyszerre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus elleni küzdelemben mindannyian tekintsünk egymásra bizalommal.

Simon Judit pszichológus férjével és három gyermekével budapesti életüket feladva Alsóörsre költözött Fotó: Szendi Péter

Ebben a feszültebb idegállapotban egymással is tapintatosan kell bánni. A napi rutin fenntartása is alapvetően fontos a lelki egészség szempontjából, kiegészítve a rendszeres és egészséges táplálkozással, a fizikai aktivitás fenntartásával. A szervezet megfelelő állapota szükséges ahhoz, hogy jó erőforrás lehessen a vírusfertőzés leküzdésében. A testmozgás és a relaxáció a testben lévő feszültségek csökkentését segíti elő. A fizikai aktivitás és a mély relaxáció váltogatása elősegítheti a stresszhormonok csökkenését, ezáltal pedig a jobb alvásminőséget.

– A felelős hírfogyasztás, a naprakész tájékozottság is természetesen nagyon fontos a lelki egyensúly szempontjából. Próbáljuk meg elkerülni a hírek folyamatos figyelését, törődjünk helyette inkább önmagunkkal és közvetlen környezetünkkel. A tudatos jelenlét megtanulása és gyakorlása bizonyítottan csökkenti a szorongást és a depressziót azáltal, hogy a valóság elfogadására irányul, türelemmel, nem ítélkezve, a jelen pillanatra koncentrálva – fejezi be Judit, miközben megjön az első „páciense” a művelődési házba, természetesen betartva a járvány­ügyi szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában