a vitorlásverseny tiszteletére

2021.03.07. 20:00

Új sétánnyal gazdagodik Balatonfüred, a Kékszalagról nevezik el

A Kékszalag nevet kapja a Balatonfüred egyik védjegyének számító vitorlásverseny, illetve bajnokai tiszteletére az új sétány, amit nemsokára kialakítanak a kemping előtt, tudtuk meg Bóka István polgármestertől. A munka 177 millió forint uniós támogatásból valósul meg. A forrás elnyerésében a város elöljárója köszönettel szólt Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő segítségéről.

Kovács Erika

Forrás: önkormányzat/látványterv

Balatonfüreden kiemelten kezelik, hogy minél több zöldterület, park, vízparti sétány legyen, mert úgy tartják, mindennek nemcsak a testi-lelki egészség szempontjából, hanem a város megítélése, illetve vonzereje miatt is nagyon fontos szerepe van.

Látványterv: önkormányzat

Bóka István polgármester örömmel beszélt arról, hogy folytatják a város nyugati részén is a sétányépítést, amely a kempinget, illetve a Berzsenyi-forrást köti össze a Széchenyi sétányon keresztül a Tagore sétánnyal, azaz a fürdőhely történeti központjával.

Az új sétány mentén, a városközpont felől érkezve a kemping bejáratának két oldalán pihenőhelyeket, illetve padokat, valamint kerékpártárolókat helyeznek el. Továbbhaladva egy különlegeséggel is kirukkolnak, a 75-ös cirkáló, a Kékszalag-győztes Nemere II, a Balaton legendás zászlóshajója egy részletének élethű mását mutatják be. A hajó bemutatásával a városnak az a célja, hogy a vitorlázást azok is „testközelből” tudják megtekinteni, akik még nem ültek ilyen járműben.

Látványterv: önkormányzat

Mindemellett időrendben olyan installációkat is felállítanak, amelyek az eddigi Kékszalag-győzteseket ábrázolják, és a táblákon folytatják a későbbi bajnokok bemutatását. A sétány kialakításánál műszeres növényvizsgálat alá vetik a fákat, majd az eredmények tükrében alakítják ki a növényzetet. Terveik szerint legkevesebb 54 fát ültetnek el.

A munkálatok hamarosan megkezdődnek, és várhatóan négy hónapon át tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában