Változások a Veszprém-Győr vonalon a – kirándulók érdekében is

Veszprém megye területén az elmúlt években jelentősen változott a vasúti menetrend, és április 11-től is újításokat vezet be a vasúttársaság, az iskolába és a munkába járók, a hazai turizmus fellendítése miatt, a jobb dunántúli összeköttetések érdekében.

Rimányi Zita

December 15-től menetrendi változások jönnek

Fotó: MÁV-START Zrt.

A 2016. decemberi menetrendváltástól bővült az utazási kínálat Budapest és Veszprém között. A főváros és a megyeszékhely között – egy délelőtti járatpár kivételével – már óránként közlekedtek a vonatok. Az óránkénti követési rendet egyik órában a szombathelyi – és közvetlen kocsikkal a zalaegerszegi –, a másik órában a veszprémi gyorsvonatok közlekedtetésével biztosította a vasúttársaság. Veszprémből Budapestre a kora reggeli, Budapestről Veszprémbe a délutáni időszakban további sűrítő vonatok közlekedtek munkanapokon, melyekkel csúcsidőben félóránkénti eljutási lehetőséget biztosított a MÁV.

A 2019-2020-as menetrendtől kezdődően óránként közlekednek Budapest és Veszprém érintésével InterCity vonatok Szombathelyre és Zalaegerszegre felváltva. Mindegyiken megtalálható a MÁV-START által gyártott új másodosztályú többcélú teres IC+ kocsi is, ezzel jelentősen növelve a komfortot, az utazás színvonalát.

Veszprém megyét érintően a következő fontos változás a Győrt Pápa, Celldömölk, Tapolca és Keszthely érintésével Balatonszentgyörgyig összekötő InterRégió járatok elindítása volt, melyek kétóránként közlekednek modern, klímás, alacsonypadlós Desiro motorvonatokkal. 2020 decemberétől az interrégiós járatok Helikon InterRégió (Helikon IR) néven Kaposvárig, egyes vonatok pedig Pécsig közlekednek, így jobb eljutási lehetőségeket biztosítanak a dunántúli megyeszékhelyek és a Balaton között is. Április 11-től pedig naponta egy vonatpár és egy pénteki vonat hosszabb útvonalon, Győr és Pécs között közlekedik mindkét irányban, ezáltal a dél-dunántúli régióból a Balaton könnyen elérhetővé válik.

Április 11-től, a szokásos évi első módosítással a decemberben hatályba lépett menetrendben újításokat vezet be a MÁV-START annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést. Ez érinti a Győr-Veszprém vonalat is, amelyen kétóránkénti ütemes menetrend lép életbe: Győr és Veszprém között, az ország egyik legszebb vasútvonalán új rend szerint, minden korábbinál sűrűbben közlekednek a vonatok Pannonhalma, a festői Cuha-patak, Zirc és Eplény érintésével. Hétköznap a délelőtti időszak kivételével kétóránként, hétvégéken pedig egész nap kétóránként indulnak a vonatok. Veszprémben csatlakoznak a Bakony InterCityhez, a Göcsej InterCityhez, Győrben a Budapest felől, felé közlekedő Budapest-Bécs közötti EuroCitykhez. Győr és Bakonyszentlászló között a kétóránkénti vonatokon felül sűrítővonatok is közlekednek, alkalmazkodva a Győrbe munkába és iskolába járók utazási igényeihez. Számos vonaton lesz megtalálható nagy befogadóképességű kerékpárkocsi, így a bicikliszállítás is megoldott a kerékpározni vágyók számára a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában