botlatókövek

2021.04.20. 11:00

A holokauszt szentgáli áldozataira emlékeztek

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a településről elhurcolt zsidó családokra emlékezett Weisz Elvira, Szentgál polgármestere, a könyvtár két munkatársa és helyi középiskolás diákok.

Molnár Sándor

Korabeli adatok szerint 46 személyt deportáltak Szentgálról 1944 nyarán, közülük egyvalaki élte túl a koncentrációs tábor szörnyűségeit.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án tartják. Arra emlékezve, hogy 1944-ben, ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A II. világháború végén 46 személyt deportáltak Szentgálról Auschwitz-Birkenauba, a biztos halálba. A faluban elhelyezett „botlatókövek” nekik állítanak örök emléket.

Weisz Elvira rózsát és mécsest helyez el az egyik botlatókőnél
Fotó: szentgáli könyvtár

– Gunter Demnig német szobrász a településünkön három helyen: a Fő utca 28., 48. és 66-os számú háznál, a családok egykori lakhelye előtt, a járdába süllyesztve helyezett el botlatóköveket 2018-ban. Ezeknél emlékeztünk Csillag Józsefre, feleségére és lányára, Évára, aki a deportáláskor még csupán 15 éves volt. Darvas Sándorra és feleségére, valamint Váradi Zsigmondra és feleségére. A csendes emlékezésen helyi középiskolások is részt vettek és részleteket olvastak fel Markus Zusak A Könyvtolvaj, Antonio ­Iturbe Az auschwitzi könyvtáros és Fenákel Judit A fénykép hátoldala című könyvéből – mondta el Somlai Veronika művelődésszervező.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület azt szeretné elérni, hogy a holokauszt 75. évfordulójára jelképesen legalább minden ezredik áldozatnak legyen valahol emlékköve hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában