Megismerés, elfogadás, befogadás

2021.04.02. 15:30

A Molnár Gábor Műhely Alapítványnál négy autista fiatalról gondoskodnak nappali ellátásban

Az ENSZ határozata alapján 2008 óta április 2-án tartjuk az autizmus spektrumzavarral élők világnapját. A nap célja, hogy felhívják a figyelmet a felismerés, a megértés és az elfogadás fontosságára.

Tisler Anna

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány épületét a sokszínűséget jelképező logó díszíti

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány azon dolgozik, hogy az érintett felnőttkorúaknak gondoskodást, biztonságos környezetet, fejlesztő foglalkozásokat biztosítson.

Az autizmussal élők sem egyformák, mint ahogy a világon mindannyian különbözőek vagyunk.

Németh Sándorné szociális segítőtől megtudtuk, hogy az autizmussal élők agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, ami többek között a társas kapcsolataikat nehezíti. Az autizmussal élő személy számára problémát jelent a közösség szabályainak megértése, nehezen olvasnak a gesztusokból, nem értik a hasonlatokat, a vicceket. Ezen állapot kialakulásának okai ismeretlenek, a tudósok véleménye szerint genetikai, neurobiológiai, pszichológiai és környezeti hatások kombinációja állhat a háttérben. Az autizmus tünetei közé tartozik, hogy a személy kerüli az emberi kapcsolatokat, a szemkontaktust, a testi érintést, a hanghatásra túl érzékeny, kisebb a veszélyérzete, az arca kifejezéstelen, a hangja monoton. Ha a megszokott napi rutintól bármi eltér, arra ellenállással reagálnak.

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány épületét a sokszínűséget jelképező logó díszíti Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az autizmus spektrumzavar ma Magyarországon csaknem 150 ezer embert érint. Vannak közöttük átlagon felüli intelligenciahányadossal rendelkezők és értelmileg akadályozottak is. Jellemző rájuk, hogy a kiemelkedő képességűek sem tudnak a hétköznapokban segítség nélkül élni, egész életükben szüleik vagy gondozóik törődésére szorulnak. A probléma egy-másfél éves korban már észrevehető a kisgyermeken, a komolyabb tünetek hároméves kor körül, közösségbe kerüléskor jelentkeznek. Az állapot élethosszig tart, de megfelelő, személyre szabott fejlesztéssel javítható.

A Molnár Gábor Műhely Alapítványban négy autista fiatalról gondoskodnak nappali ellátásban. Mindannyian elfogadó és szerető családból érkeznek. Az alapítvány nyilvános programjai azt a célt szolgálják, hogy az emberek megismerjék ezeket a fiatalokat, és meggyőződjenek arról, hogy számos értékes tulajdonságuk van. A tapasztalat azt mutatja, hogy akik megismerik, el is fogadják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában