Élnek még a hagyományok

2021.04.05. 11:30

A Rokolya Néptánccsoport idén is locsolkodott húsvétkor

A peremartongyártelepi Petőfi Művelődési Házban működő Rokolya Néptánccsoport tagjai a pandémia miatt otthon, szeretteik körében is megtartották a hagyományos húsvéti locsolkodást. Nagy Zsuzsannát, a néptánccsoport művészeti vezetőjét gyermeke, Levente locsolta meg az ünnep alkalmából.

Horváth Virág

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

A Rokolya Néptánccsoport legfontosabb célkitűzése a népi kultúra és a hagyományok megőrzése, ápolása, elmélyítése és megismertetése. Berhidán is, mint ahogyan sok magyar településen, a vasárnap a templomozásnak, a családnak volt az ünnepe. Húsvéthétfőn a rokonok már meglátogatták egymást, és ez volt itt is a termékenységvarázsló locsolás napja, ekkor vízzel és kölnivízzel öntözték meg a lányokat. A fiúgyermekeknek csak néhány fillért és piros tojást adtak, míg a legényeket itallal és piros tojással kínálták.

A Rokolya Néptánccsoport két lány tagját, Farkas Esztert és Saroltát apukájuk, István locsolta meg Fotó: Rokolya Néptánccsoport

- Sajnos a tavalyi és az idei év nem úgy alakult, ahogyan azt az év elején a Rokolya Néptánccsoport tagjai eltervezték, de így is készülünk minden egyes jeles napra. Így húsvétkor nem maradhatott el a locsolkodás, amit most a pandémiára való tekintettel családon belül bonyolítottak le tagjaink – mondta el Nagy Zsuzsanna, a Rokolya Néptánccsoport művészeti vezetője.

Nagy Zsuzsanna Dél-Alföldi ünnepi népviseletben várta, hogy fia, Levente meglocsolja Fotó: Nagy Lajos

Hozzátette, a locsolás a termékenység és a megtisztulás jelképe, hogy szépek és egészségesek legyenek a lányok. Régen csak a 10 órás harangszóig lehetett vízzel locsolni, utána a lányok felvették a legszebb népviseletet – addig sima fehér szoknyában, alsószoknyában várták a legényeket, mert a színes szoknyákat nem mindig érhette víz -, és onnantól már csak kölnivel lehetett locsolni. Ezért korán elindultak a legények, hogy sok leányhoz eljussanak. A locsolásért a legényeknek piros tojást adtak, ami Jézus vérét szimbolizálja. Annak a legénynek adták a legszebben díszített tojást, amelyik a leginkább tetszett nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában