radiátor

2021.04.16. 11:30

Az időjárás miatt még szükség van a fűtésre

A hideg áprilisi időjárás mellett szükség van a fűtésre napközben is. A távfűtéses lakásokban élők is örülnek, hogy melegek a radiátorok, úgy tűnik, egyelőre senki sem él a fűtési szezon lezárási lehetőségével.

Tóth B. Zsuzsa, Marton Attila, Tisler Anna

20200921 Veszprém CSerhát 1 alatt lévő hőközpont. Szórádi Attila fenntartási egység központi fűtésszerelője. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ajkán januártól a Bakony- Távhő Kft. végzi koncessziós szerződés alapján a távhőszolgáltatói tevékenységet. Megtudtuk: a fűtési idényt régebben naptári napokban határozták meg, október 15-től április 15-ig tartott, ma már a napi átlaghőmérséklet a meghatározó. Ha az időjárás-előrejelzést nézzük, még napokig szükség lesz a fűtésre. Amennyiben ugyanis a napi átlaghőmérséklet az előrejelzések alapján két napon keresztül 12 Celsius-fok alatt várható, akkor biztosítják a szolgáltatást.

A rendszer korszerű és energiatakarékos, ugyanis, ha a külső hőmérséklet meghaladja a plusz 18 Celsius-fokot, a fűtés automatikusan leáll, majd ha az alá csökken, újraindul.

Azokban a lakóépületekben, amelyeknek nincs közös képviselője (a társasházak ötöde tartozik ide), a szolgáltató indítja és állítja le a fűtést. A szerződéssel rendelkező lakóépületekben a szolgáltatás indítását és leállítását a közös képviselő kérheti. A lakások 37 százalékában már megtörtént a fűtéskorszerűsítés, így azok lakói tudják szabályozni a beérkezett hőmennyiséget és az alapján fizetnek a felhasznált mennyiségért. A távfűtést 6965 lakossági fogyasztó és 37 közintézmény veszi igénybe. Egy épület kivételével a melegvíz-szolgáltatást is a Bakony-Távhő biztosítja. Az idei télen a korábbi évekhez hasonlóan enyhe volt az időjárás, csupán rövidebb időszakokra süllyedt a hőmérséklet tartósan fagypont alá.

Tapolcán 1637 lakásban van távfűtés, a Tapolcai Városgazdálkodási Kft. május közepéig fűt azon lakásokban és intézményekben, ahol a leállítást nem kérik külön.

– Eddig senki sem jelezte, hogy április közepe után ne kérné a szolgáltatást – tudtuk meg Gáspár Andrástól, a Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjétől.

A hivatalos fűtési időszak minden évben május 15-ig tart, de amennyiben az időjárás megköveteli, ezt követően is biztosított a távhőszolgáltatás Veszprémben – válaszolta megkeresésünkre Czékmány Péter, a VKSZ Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. Hozzátette, a távfűtés szabályozott üzemmódban működik: melegebb időjárás esetén automatikusan leáll, hűvösebb napokon pedig ismételten bekapcsol a társasház szolgáltatási szerződésében rögzített és ennek alapján beállított fűtési menetrend szerint. A társasházak – a közös képviselőn keresztül – már kérhetik a szolgáltatás szüneteltetését vagy a fűtési menetrend változtatását.

Még a veszprémi hőközpontban is munkában vannak a gépek
Fotó: Penovác Károly/Napló

Bár a fűtési idény még nem ért véget, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az előző évek átlagának megfelelően alakul a téli időjárás, jelentős eltérés nem tapasztalható, a pontos adatok a fűtési időszakot követő elszámolások után állnak a szolgáltató rendelkezésére. Czékmány Péter ugyanakkor megjegyezte, az előzetes részadatokból a lakossági melegvíz-felhasználás emelkedése látszik, de nem minden társasház esetében.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a szezon végének közeledtével felkészülnek a „hektikus” időjárás miatti leállásokra, esetleges újraindításokra, és ezzel párhuzamosan a tervezett karbantartási munkákra, fejlesztési lehetőségekre összpontosítanak. – Figyeljük a rekonstrukcióra és a megújuló energiarendszerbe való állítására vonatkozó pályázati lehetőségeket azzal együtt, hogy a négy kazánházi hőkörzet közül három felügyelet nélkül működik, és a hőközpontjaink jelentős része is teljes körű távfelügyelettel rendelkezik – fogalmazott Czékmány Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában