A sport és az értéktár

2021.04.23. 07:00

Diósi Péter lett a fűzfői értéktárbizottság elnöke

Diósi Péter lassan hetven éve, hogy a városban él. Aki ismeri, az jól tudja róla, hogy egy élő „sportalmanach”, aki szívén viselte és a mai napig előtérbe helyezi Balatonfűzfő sportéletét. Nemrégiben pedig az évé választották.

Szendi Péter

Diósi Péter vallja, hogy Balatonfűzfőn rengeteg olyan érték van, amelyre méltán lehetnek büszkék Fotó: Szendi Péter

– A hatvanas évekig visszamenőleg van némi rálátásom a lassan 100 éves Fűzfői Atlétikai Klub méltán sikeres évtizedeire, egészen napjainkig. Mivel akkoriban még televízió sem volt minden családban, napjaink nagy részét a sportpályán töltöttük. Eleinte hobbiból, majd később rendszeres edzések mellett igazolt játékosokként űzhettük kedvenc sportágunkat – kezdi a beszélgetést Péter, aki az 1998-ban megjelent Csak az első 70 év nehéz – A Fűzfői Atlétikai Klub története című könyvbe is írt szeretett sportágáról, a labdarúgásról, melyet egy sérülés miatt fiatalon abba kellett hagynia. Az 1960-as években a Nitrokémia mint fő támogató által fenntartott egyesület számos szakosztállyal rendelkezett. Ezek versenyzői országos szinten is kiemelkedő eredményeket értek el. Sajnos idővel megszűnt az atlétikai, birkózó, cselgáncs, torna szakosztály, míg a vitorlázó, a tenisz, koronglövő és úszó szakosztály kivált az egyesületből és külön utakon járva, de a FAK-gyökereket nem feledve működik tovább.

– 1977-ben a székesfehérvári illetőségű Szőke Miklós érkezett, akinek irányítása alatt a legmagasabb osztályban, az egycsoportos NB II.-ben játszhatott labdarúgó klubunk. Volt olyan mérkőzés, ahol 5500 néző volt – tekint vissza a múltba Péter, aki örömmel nyugtázza, hogy folyamatosan fejlődik a sportkomplexum Balatonfűzfőn.

Diósi Péter vallja, hogy Balatonfűzfőn rengeteg olyan érték van, amelyre méltán lehetnek büszkék
Fotó: Szendi Péter

Bár a kosárlabdában nem jeleskedett, de mégis jó szívvel emlékszik vissza azokra az időkre, amikor Balatonfűzfőn ez a sportág is a fénykorát élte. Tóth „Janika” edzősége alatt az NB II.-ben szerepeltek. A csapatban sok olyan fia­tal pallérozódott, aki később a legmagasabb osztályban is megfordult. A mai napig szívesen emlékszik vissza a Balaton-bajnokságra, ahol a magyar kosárlabdasport krémje szerepelt. Abban az időben egy Bp. Honvéd–MAFC döntő igen sok nézőt vonzott.

Diósi Pétert nemrégiben az a megtiszteltetés érte, hogy a helyi értéktárbizottság elnökévé választották. Az értéktárban jelenleg a Balaton Csillagvizsgáló, a Mámai templomrom, a volt föld alatti erőmű építménye, a Balaton Dalkör működése, valamint Vágfalvi Ottó festőművész alkotóművészi és közösségépítő tevékenysége szerepel. Ezeket szeretnék bővíteni, mert vallja, hogy Balatonfűzfőn rengeteg olyan érték van, amelyre méltán lehetnek büszkék.

Várják a lakosság véleményét is, hogy a bizottság milyen értékeket vegyen fel a gyűjteménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában