Hőszigetelés, napelemek

2021.04.17. 07:00

Energetikailag korszerűsítik a veszprémi idősotthon épületét

Megkezdődött a Völgyikút utcai 2. számú Idősek Otthona teljes körű energetikai felújítása a napokban.

Marton Attila

Kaszásné Lovasi Lívia, a 2-es számú idősotthon vezetője, Győri Piroska, Bázsa Botond önkormányzati képviselő, Porga Gyula és Ovádi Péterafelújítás alatt álló épület előtt

Fotó: PESTHY MARTON

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a pénteki helyszínbejáráson elmondta, a települések és a társadalom egyik fokmérője, hogyan viszonyul az idősekhez. Hozzátette, a kormány az időseket előresorolta a védőoltási sorrendben, mert a 65 éven felüliek a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a beruházásról szólva kiemelte, a napokban kezdődött fejlesztés során az épület teljes homlokzatát szigetelik, a külső nyílászáróit kicserélik, továbbá szigetelik a tetőfödémet is, valamint napelemeket helyeznek el az ingatlan tetején a szakemberek. A beruházás összesen mintegy 150 millió forintba kerül, a veszprémi önkormányzat az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert forrásból finanszírozza az energetikai felújítást, amelynek kivitelezését egy helyi vállalkozás végzi.

Porga Gyula a helyszínbejáráson felidézte, Veszprém a rangos európai díjjal elismert klímastratégiájában komoly vállalásokat tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, amelyhez többek között az idősotthon energetikai felújítása is hozzájárulhat. A polgármester hozzátette, a felújítás ugyanakkor nemcsak a klímacélokat mozdítja elő, hanem az intézmény fenntartási költségeit is jelentősen csökkenti majd. Az épület a korszerűsítést követően BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) energetikai minőségűvé válik. A beruházás a tervek szerint június végéig elkészül.

Az országgyűlési képviselő és a polgármester is kitért rá, hogy a járvány során az egészségügyi és a szociális dolgozók erőn felül teljesítenek és példamutatóan helytállnak, amiért mindketten köszönetet mondtak. A Völgyikút utcai idősotthonban jelenleg 56-an laknak, az intézményben 22-en dolgoznak – közölte Győri Piroska, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézményének vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában