Rendezvény helyett adományozás

2021.04.23. 07:00

Ezer darab húskészítményt ajánlott fel rászorulóknak a nemesgörzsönyi Böllérfesztivál

Az idei böllérverseny és -fesztivál elmaradt, a hozzá kapcsolódó jótékonykodás azonban nem: a pápai húsgyár által feldolgozott sertésekből rászorulóknak állítottak össze ajándékcsomagokat, amiket az Ökumenikus Segélyszervezet juttat célba.

Laskovics Márió

Lehel László az adományozás fontosságát hangsúlyozta. Hátul Szappanos Péter, Győrffy Balázs és Kovács Zoltán

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Február 20-án hatodszor tartották volna meg a rendezvényt, a járvány miatt azonban ez a megszokott módon nem történt meg. Ennek ellenére nem szeretnék, ha a hagyomány megszakadna, ezért jótékony célra fordítják a felhasználni kívánt húst, derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón.

A nemesgörzsönyi verseny megálmodója, Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a település korábbi polgármestere emlékeztetett, a vidéki disznóvágások hangulatát megidéző fesztivált nagy érdeklődés övezi, a látogatók száma az alig több mint 700 lelkes településen a lakosságszám többszörösét érte el, közel 3500-an látogattak ki egy-egy rendezvényre.

Kovács Zoltán és Győrffy Balázs országgyűlési képviselők, Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a felajánlott húskészítmények egy részével
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hagyományos rendezés esetén a versenycsapatok egy-egy 180 kilogramm körüli sertést dolgoznak fel, amelyeket a közalapítvány biztosít számukra. A résztvevő csapatok által feldolgozott húsból hurka, kolbász készül, melyeket minden évben ajándékként osztanak ki a kuratórium tagjai.

– 2020 őszén még reménykedtünk abban, hogy a fesztivál februárban ismét megrendezhető lesz, ezért megrendeltük a közel 200 kilogrammos sertéseket, s noha nem tarthattuk meg a rendezvényt, a jószágokat a Pápai Hús Kft. közreműködésével tudtuk feldolgoztatni. Így ezer csomag felvágott és szalonna készült. Szeretnénk, ha az ajándékcsomagokat a leginkább rászorulók kaphatnák meg, ezért felkértük az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy ebben segítsen.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény korábbi fővédnöke a társadalmi felelősségvállalást, a rászorulók megsegítését hangsúlyozta. Köszönetet mondott a feldolgozásért, az együttműködésért. Az előtörténet kapcsán megosztotta, Pápán a gyárak között volt böllérverseny, majd Győrffy Balázs ötlete nyomán lett a helyi közösségi disznóvágásból fesztivál.

Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője üdvözölte a kezdeményezést. Mint mondta, a cégnél az utóbbi két évben jobban előtérbe került a társadalmi felelősségvállalás, főleg a térségben segítenek.

– A bölléreink általában 100-120 kilogrammos sertéseket dolgoznak fel, a normál vágóhíd vonalra rá sem tudtuk engedni a közel 200 kilósakat, úgyhogy megszenvedtek vele – számolt be Szappanos Péter.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója megjegyezte, szolgálatuknak fontosak a kistelepülések, az agrárium és az esélyegyenlőség.

Lehel László az adományozás fontosságát hangsúlyozta. Hátul Szappanos Péter, Győrffy Balázs és Kovács Zoltán
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A rászorulók kezét nem engedtük el a járványhelyzetben sem. Nem úgy osztjuk szét az adománycsomagokat a rászorulóknak, hogy kitelepülünk valahova, hanem minden esetben ismerve a családi hátteret, a kereseti viszonyokat, a problémáikat. Csakis így lehet: célzottan adományozni, hogy minden támogatás a segélyszervezetek által megfelelő helyre kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában