Rendezvény helyett adományozás

2021.04.23. 07:00

Ezer darab húskészítményt ajánlott fel rászorulóknak a nemesgörzsönyi Böllérfesztivál

Az idei böllérverseny és -fesztivál elmaradt, a hozzá kapcsolódó jótékonykodás azonban nem: a pápai húsgyár által feldolgozott sertésekből rászorulóknak állítottak össze ajándékcsomagokat, amiket az Ökumenikus Segélyszervezet juttat célba.

Laskovics Márió

Február 20-án hatodszor tartották volna meg a rendezvényt, a járvány miatt azonban ez a megszokott módon nem történt meg. Ennek ellenére nem szeretnék, ha a hagyomány megszakadna, ezért jótékony célra fordítják a felhasználni kívánt húst, derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón.

A nemesgörzsönyi verseny megálmodója, Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a település korábbi polgármestere emlékeztetett, a vidéki disznóvágások hangulatát megidéző fesztivált nagy érdeklődés övezi, a látogatók száma az alig több mint 700 lelkes településen a lakosságszám többszörösét érte el, közel 3500-an látogattak ki egy-egy rendezvényre.

Kovács Zoltán és Győrffy Balázs országgyűlési képviselők, Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a felajánlott húskészítmények egy részével
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hagyományos rendezés esetén a versenycsapatok egy-egy 180 kilogramm körüli sertést dolgoznak fel, amelyeket a közalapítvány biztosít számukra. A résztvevő csapatok által feldolgozott húsból hurka, kolbász készül, melyeket minden évben ajándékként osztanak ki a kuratórium tagjai.

– 2020 őszén még reménykedtünk abban, hogy a fesztivál februárban ismét megrendezhető lesz, ezért megrendeltük a közel 200 kilogrammos sertéseket, s noha nem tarthattuk meg a rendezvényt, a jószágokat a Pápai Hús Kft. közreműködésével tudtuk feldolgoztatni. Így ezer csomag felvágott és szalonna készült. Szeretnénk, ha az ajándékcsomagokat a leginkább rászorulók kaphatnák meg, ezért felkértük az Ökumenikus Segélyszervezetet, hogy ebben segítsen.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény korábbi fővédnöke a társadalmi felelősségvállalást, a rászorulók megsegítését hangsúlyozta. Köszönetet mondott a feldolgozásért, az együttműködésért. Az előtörténet kapcsán megosztotta, Pápán a gyárak között volt böllérverseny, majd Győrffy Balázs ötlete nyomán lett a helyi közösségi disznóvágásból fesztivál.

Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője üdvözölte a kezdeményezést. Mint mondta, a cégnél az utóbbi két évben jobban előtérbe került a társadalmi felelősségvállalás, főleg a térségben segítenek.

– A bölléreink általában 100-120 kilogrammos sertéseket dolgoznak fel, a normál vágóhíd vonalra rá sem tudtuk engedni a közel 200 kilósakat, úgyhogy megszenvedtek vele – számolt be Szappanos Péter.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója megjegyezte, szolgálatuknak fontosak a kistelepülések, az agrárium és az esélyegyenlőség.

Lehel László az adományozás fontosságát hangsúlyozta. Hátul Szappanos Péter, Győrffy Balázs és Kovács Zoltán
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A rászorulók kezét nem engedtük el a járványhelyzetben sem. Nem úgy osztjuk szét az adománycsomagokat a rászorulóknak, hogy kitelepülünk valahova, hanem minden esetben ismerve a családi hátteret, a kereseti viszonyokat, a problémáikat. Csakis így lehet: célzottan adományozni, hogy minden támogatás a segélyszervezetek által megfelelő helyre kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget