megyei körkép

2021.04.08. 06:50

Falusi kisboltok felújítására, bővítésére, működtetésére is lehet pályázni

A helyi lakosok mindennapi szükségleteit kielégítő élelmiszerboltok nyitására, fejlesztésére, a meglévők sikeresebb működtetésére nemcsak vállalkozók, de az önkormányzatok is pályázhatnak a Magyar falu programban.

Laskovics Márió, Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Már megjelent a Magyar falu program új pályázata, amiben vissza nem térítendő költségvetési támogatás igényelhető falusi kisboltok létrehozására, fejlesztésére és működtetésére.

A 45 milliárd forintos pályázat célja, hogy a kétezer fő alatti településeken megmentsék a még működő kisboltokat, ahol pedig nem működnek ilyen üzletek, ott újak jöjjenek létre. Támogatják, hogy ezen boltokban az alapvető élelmiszereken és háztartási cikkeken kívül megvásárolhatók legyenek patikán kívül is forgalmazható, engedélyezett gyógyszerek, illetve elérhetők legyenek egyes postai szolgáltatások. A pályázati kiírás szerint fontos, hogy a kisbolt közösségi térként is funkcionáljon.

A keretösszegből már meglévő boltok felújítására, bővítésére, akadálymentesítésére is lehet pályázni, de teljesen új bolt kialakítását is támogatják, ehhez akár ingatlanvásárláshoz is lehívható támogatás. Fontos eleme a programnak, hogy működésre is lehet pályázni. A támogatási intenzitás a különböző elemeknél nem egyforma, tehát önrésszel kell számolni. A pályázati konstrukció alapvetően a helyi kezdeményezéseket támogatja. Gondot jelenthet, hogy számos településen van olyan kisbolt, amelyet egy nagyobb cég, országos vagy térségi fogyasztási szövetkezet, egy bolthálózat részeként működtet. Az Európai Unió szabályai szerint a kiírás korlátozza az egy pályázó által elnyerhető összeg felső határát, így egy-egy bolthálózat legfeljebb 3-4 kisboltra tud majd pályázni.

Kiss Lajos polgármester felidézte, Bakonyságon régebben, mikor még többen éltek az idilli zsákfaluban, kocsma és élelmiszerbolt is üzemelt. Előbb az ivó, majd a kisbolt is bezárt 2003 környékén. Tudnak a pályázati lehetőségről, de az önkormányzat nem tervezi benyújtani, ugyanis a 72 lelkes kistelepülésen nem tudna gazdaságosan működni a bolt.

– Sok az idős, a nyugdíjas. Az önkormányzat a falubusszal, a falugondnokkal megoldja a bevásárlást hetente egyszer mindazon lakosok számára, akik előzetesen leadják a listájukat. Ez már évek óta bejáratott jó gyakorlat. Olyan sokan ezt sem kérik, mert kenyeres autó és mirelit árus is bejön a faluba. Egy időben mozgóboltos is járt, de már neki sem éri meg idekanyarodnia – árulta el Kiss Lajos polgármester.

Istenes Gyula polgármester elmondta, hogy Gecsén az ÁFÉSz tulajdonában régóta működik kisbolt, helyi lakos üzemelteti, többször volt bérlőváltás. Ezen kívül egy másik is volt, amit egyéni vállalkozó üzemeltetett, de az pár éve bezárt. A faluvezető arról nem tudott információval szolgálni, hogy lakosok pályáznak-e kisbolt-felújításra vagy -nyitásra, viszont úgy látja, az egy működő bolt simán ellátja a közel 400 lakost. Sokan bejárnak dolgozni Pápára, ahol megoldják a bevásárlásaikat. A bolt vásárlói körének leginkább a kimozdulásra képtelen idősek tekinthetők.

Marcsik Zoltánné Király Ágnes németbányai polgármester Fotó: Laskovics Márió/Napló

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester úgy nyilatkozott, a 123 lelkes Németbányán nincs kisbolt, de mivel létjogosultsága van nemcsak a helyi lakosok, hanem az idegenforgalom szempontjából is, ezért jelenleg keresik a megvalósítás lehetőségét.

Barnagon az önkormányzat 2019-ben alapított egy Kft.-t (a Barnag-Ért Kft. 100 százalékban önkormányzati tulajdon), amely a gazdasági jellegű tevékenységek kezelésére és elsősorban a vegyesbolt üzemeltetésére jött létre. A bolt nyitásával nagy űrt töltöttek be, hiszen fontos, hogy a lakosok helyben is hozzá juthassanak az alapvető élelmiszerekhez, valamint a bolt jelentős közösségi színtere is a falunak. Horváth Zoltán, a település polgármestere elmondta, hogy a kezdeti évek tapasztalata az, hogy képtelenek olyan áruválasztékot és árszintet tartani, mint egy multi, ezért a helyi vagy környékbeli, minőségi, termelői termékekre, kedves, emberi szóra, a figyelemre és a megbízhatóságra fókuszálnak. Sajnos beigazolódott az is, amit a kezdetektől feltételeztek, hogy egy ilyen kis lakosságszámú településen nem tud nyereségesen működni a bolt, a téli időszakban, amikor csak a helyi vevőkre számíthatnak, gyakorlatilag a túlélésért küzdenek. A nyári szezon annyival könnyebb, hogy a turisták többet költenek, népszerűbbek körükben a minőségi termelői vagy kézműves termékek, ami a bevételben is realizálódik.

Horváth Zoltán polgármester és Isó Tünde boltvezető a barnagi kisboltban Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Nagyon örülünk a pályázatnak, hiszen – sok más településhez hasonlóan – nálunk is egy elég régi épületben működik a bolt és ennek infrastrukturális fejlesztésére nem tudunk áldozni. Pályázati segítség nélkül nincs lehetőségünk az ingatlan fejlesztésére. A nyitáskor a legszükségesebb berendezések beszerzésére fektettünk hangsúlyt, alacsony költségvetéssel rendeztük be a boltot. Most lehetőségünk nyílhat arra, hogy korszerű, energiatakarékos berendezéseket vegyünk, hogy modernizáljuk, korszerűsítsük a bolt épületét és berendezéseit, biztonságosabbá vonzóbbá tegyük a megjelenését. Örülünk a járuléktámogatásnak is, hiszen némi segítséget nyújt majd ez is a téli, nehezebb időszakokban. Alapvetően annak örülünk a legjobban, hogy kormányzati szinten elismerték azt, hogy a kisboltok valójában közösségi színterei a településeknek, fontos ezeknek a megléte és támogatása – fogalmazott a barnagi polgármester.

Szabó Zoltán mencshelyi polgármester Fotó: Molnár Sándor/Napló

Mencshelyen legutóbb – négy boltmentes év után – 2017 márciusában nyílt meg az akkor új élelmiszerüzlet. Az előző önkormányzat vásárolt egy ingatlant a hozzá tartozó területtel együtt, az épületet felújították, és az egyik felében alakították ki a boltot, amelyet egy vállalkozó fél évig működtetett, majd 2018-ban bezárt a Vaskapu. Azóta nincs kisbolt a faluban. Az önkormányzat most felértékelteti az ingatlant és eladja azzal a feltétellel, hogy legalább öt évig boltként kell üzemeltetnie azt az új tulajdonosnak. A Magyar Falu Program kínálta lehetőségnek köszönhetően most több érdeklődő is van a bolt üzemeltetésére.

Az ingatlan, amelyben korábban is a bolt működött Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzatnál örülnek a megkereséseknek, és a helyi képviselők egyöntetűen támogatják az ingatlan eladását, abban bízva, hogy rövidesen újra lehet majd vásárolni a faluban – tudtuk meg Szabó Zoltántól. A polgármester szerint a vételi ajánlatok alapján hamarosan eldől majd, ki üzemeltetheti a boltot, amely – ha minden jól alakul – még idén ki is nyithat.

SEGÍTIK A KISBOLTOT NYITÓKAT

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról határozott a kormány. Több mint 70 százalék vissza nem térítendő forráshoz juthatnak így a feltételeknek megfelelő gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy szövetkezetek. A kistelepüléseken élők közül azonban sokan még nem hallottak erről a lehetőségről, ezért indított egy, a boltok berendezése terén több évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalkozás tájékoztatási kampányt a merlegplaza.hu oldalon. A cég egy igénybejelentés után a támogatásra való jelentkezéstől az üzletek komplett berendezéséig mindent átvállalna megyénkben is – mondta Járási Vincéné, a Homér Mérleg Kft. ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában