személyesen vagy online

2021.04.18. 06:50

Jövő héten kezdődnek az óvodai beíratások

Az óvodai beíratásra április 20. és május 20. között, a jelentkezési lap kitöltését követően személyesen és online formában egyaránt lehetősége van a kisgyermekes szülőknek. Az időpontokat és a körzeteket az intézmények határozzák meg.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A nemzetközi köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény értelmében óvodai felvételre kell jelentkeznie minden kisgyermeknek, aki 2021. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét. Azon gyermekek, akik 2021. szeptember 1. és 2022. augusztus 31. között töltik be, óvodai felvételi szándékukat jelezhetik az intézményben és férőhely függvényében előfelvételt nyernek.

A felvételről az óvodai férőhelyek függvényében az óvodavezető dönt. Az óvodába felvett gyermekek csoportba való beosztásáról – a szülők, az óvodapedagógusok és a tagóvoda-vezetők véleményének kikérése mellett – szintén az óvodavezető jogosult dönteni. A szabad óvodaválasztás lehetőségét a férőhely függvényében biztosítják. A felvételt nem a jelentkezés sorrendje határozza meg.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője arról tájékoztatott, a törvény keretei szerint minden óvoda maga határozta meg, hogy április 20. és május 20. között mely napokon bonyolítja le a beiratkozást. Egyaránt lehetőség van személyes, illetve online beiratkozásra. A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek és a szülő személyazonosítására alkalmas, nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártya). Nem magyar állampolgár kiskorú óvodai beíratásánál a szülőnek igazolnia kell azt is, hogy milyen jogcímen tartózkodik a gyermek Magyarországon. Sajátos nevelési igényű gyermekek esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság véleményét.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Városi Óvodáknál május 17-20. között van lehetőség központi beíratásra. Három napig lakóhely szerint, utcanévlista alapján jelentkezhetnek a szülők, hogy elkerüljék a tolongást, ugyanis a beiratkozás mind a nyolc tagóvoda esetén a Huszár lakótelepi óvodában történik. A negyedik pedig pótnap. Mindegyik napon 7 és 18 óra között várják a szülőket. Elektronikus jelentkezés esetén a honlapon közzétett jelentkezési lapot kell kitöltve elküldeni május 20-ig a Pápai Városi Óvodák e-mail címére. A beiratkozáskor bemutatandó okiratokat, dokumentumokat elegendő a nevelési év megkezdésekor, az új szülők szülői értekezletén bemutatni. Ennek pontos dátumát, úgy az óvodákban, mint a honlapon közzéteszik.

– A gyermek neve, születési helye és ideje, édesanyja nevén túl megkérdezzük, hogy van-e szakértői bizottsági véleménye, járt-e bölcsődébe, netán másik óvodában jön át költözés miatt. Tehát a kötelező adatszolgáltatás mellett képet kapunk a gyermekről is, így könnyebb lehet a csoportszervezés. Az előzetes beíratás szeptember 1-jével lép életbe, amikor a gyermek megkezdi a jogviszonyát az adott óvodában. Sajnos a járványhelyzet miatt a szülők személyesen nem tekinthetnek be az óvodákba, de készítettünk egy tájékoztató füzetet, amiben az adott óvoda arculata mellett intézményi adatok, fontos információk, az óvodakezdésre való felkészüléshez javaslatok is megtalálhatók, ami mind a gyermek, mind a szülő számára segít majd a befogadás időszakában. Bízunk benne, hogy az első szülői értekezlet már személyesen – akár már mint tavaly, az udvaron – történhet meg. Itt megbeszéljük az alapvető kérdéseket, a házirendet, ismertetjük a pedagógiai programot, a befogadás menetét, és megismerkednek a leendő óvodapedagógusokkal, nevelőmunkát segítőkkel, a gyermekük csoportjával – mondta el a pápai intézményvezető.

A Pápai Városi Óvodák központi beíratása május 17-20-án a Huszár lakótelepi óvodában lesz
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Csákvári Judit megjegyezte, jelenleg átszervezés folyik: a Vajda Lakótelepi Óvoda az evangélikus egyház fenntartásába kerül át szeptember 1-től, és módosulnak majd a körzethatárok. Erről a honlapon és hirdetőtáblákon is tájékoztatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában