Modern zarándokszállást,közparkot és játszóteret alakítottak ki Vöröstón

A Magyar falu program keretében felújított faluház alagsorában elkészült a zarándokszállás is. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Irodától nyert a település 17 millió forintot a zarándoktáborozáson részt vevő diákok fogadására alkalmas, olcsó szálláshely kialakítására.

Molnár Sándor

Fekete-Tracz Gabriella és Virág Benedek a zarándokszállás korszerűen felszerelt konyhájában

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A faluház alsó szintjén lévő két régi, lepusztult helyiséget alakították át, itt készült el a modern, tűzhellyel, mosogatógéppel, hűtővel és mosógéppel is felszerelt konyha, illetve a férfi és női mosdók, zuhanyzók. Az új zarándokszálláson felső tagozatos és középiskolás diákokat fogadnak majd a nyári szünetben. A település vásárolt harminc matracot is, így a zarándoklaton részt vevő hálózsákos diákoknak – a vacsora és a reggeli mellett – szállást is biztosítanak egy-egy éjszakára a faluház nagytermében. A zarándokszállást a Vöröstóért Közalapítvány üzemelteti majd. A faluház tetején már üzemel az a napelempark, amely a meleg vizet biztosítja majd a vendégeknek.

A Zarándoktábor projektvezetőjétől, Virág Benedektől megtudtuk: a hétnapos és hatéjszakás Vándor Táborokat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda finanszírozza. Tavaly Tihanytól Pannonhalmáig tartott a zarándoklat útvonala, amelyet 17 csoportban 270 zarándok járt végig. Idén két új útvonallal bővülnek a lehetőségek. A tervek szerint 2021-ben 1000-1500 fő vesz majd részt a három zarándoklaton. Az ország legfrekventáltabb zarándokútján, a Tihanyból induló csoportokat fogadják majd a vöröstói zarándokszálláson.

Fekete-Tracz Gabriella és Virág Benedek a zarándokszállás korszerűen felszerelt konyhájában
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A fejlesztések kapcsán Fekete-Tracz Gabriella polgármester elmondta, a 111 lakosú kistelepülésen 14 olyan kisgyermek él, akik 14 év alattiak, illetve tavaly négy újszülöttel is gyarapodott a falu. Éppen ezért fontosnak tartották, hogy kialakítsanak egy olyan közösségi teret, ahol a gyerekek és a kisgyermekes anyukák találkozhatnak.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán elnyert közel 3,5 millió forintból egy parkot alakítottak ki, ahol játszótér készült, továbbá fákat ültettek és asztalokat helyeztek ki padokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában