gigaberuházás készül?

2021.04.02. 13:00

Nem szeretnék Rátót mellé az új „Kis-Moszkvát”

Honvédségi gigaberuházás részleteiről tájékoztatta Veszprém-Gyulafirátót vezetőit, a település országgyűlési képviselőjét és az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnökét Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön a lőtér szélére tervezett új NATO-központ területén.

Balogh Ákos

Amrein Csaba az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke mutatja a látványtervet a helyszínen

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint arról korábban beszámoltunk, hatalmas erdőirtással szereztek tudomást a helybéliek arról, hogy Gyulafirátóttól alig néhány száz méterre egy új katonai bázis létesül úgy, hogy erről senkit sem tájékoztattak. Most Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére és részvételével Benkő Tibor honvédelmi miniszter adott tájékoztatást Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének, Katanics Sándor településrészi önkormányzati képviselőnek és Amrein Csabának, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnökének.

Hatalmas kupacokban áll a katonai központ létesítése miatt kitermelt fa a lőtér szélén Gyulafirátót és Hajmáskér között Fotó: Balogh Ákos/Napló

Bár a sajtót nem kívánták hivatalosan tájékoztatni a találkozóról, Amrein Csaba érdeklődésünkre elmondta, egy gigaberuházás részleteiről kaptak információkat. Egy olyan komplex objektum épül a település határától néhány száz méterre, mely akár háromezer katona befogadására is alkalmas lesz: épülnek itt egy külön vasúti rakodón és vágányon túl sátorhelyek, elhelyezési épületek, kiszolgáló blokkok, gép- és harcjárműtelephely, mosó, javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó hely és sportközpont is.

Amrein Csaba úgy fogalmazott: egy több tízmilliárdos beruházás valósul meg, gyakorlatilag egy katonaváros épül. Véleménye szerint illett volna egy sajtótájékoztató keretében bejelenteni ezt.

Az út széléről is jól látható, több tíz méter szélességében irtották ki az erdőt a készülő vasúti pályának is, Gyulafirátót közelében Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Évtizedek óta tűrjük, viseljük a lőtér hatását, zajhatását, környezetkárosítását, még olyan történetünk is van az orosz időkből, mikor a tank bement a kocsmába, nem szeretnénk hasonlókat újra átélni – fogalmazott. – Azt érezzük, nem veszik figyelembe a lakosság érdekeit.

Az egyesület elnöke szerint Benkő Tibor honvédelmi miniszternek a találkozó alkalmával kifejtette: tudják, hogy itt a lőtér, de normális együttélést kérnek, szeretnék, hogy üljenek le őket tájékoztatni, mondják el, mi történik.

Eltűnt az erdő Rátót határában, így értesültek a helybéliek a beruházásról Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Azt is kértem a miniszter úrtól, hogy miután úgy tudjuk, fizetnek azért a lőtérre érkező nemzetek, hogy itt gyakorlatozhassanak, ezekből az összegekből esetlegesen kompenzációt kaphasson a település az elviselt kellemetlenségekért. Feltételezhető, ha ide ekkora összegekből épül fel egy bázis, azt az év java részében használni is fogják.

A kompenzáció lehetőségeként több, régóta húzódó helyi probléma megoldását javasolta Amrein Csaba, ilyen például a településrész régóta vágyott saját játszótere, a rossz minőségű útburkolatok megújítása, vagy az ígért, 8-as és 82-es számú főutakat összekötő elkerülő megépítése is.

A látványterveken jól látszik, milyen hatalmas bázis létesül a település közelében Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Nem szeretnénk, ha katonaváros lenne Rátót, ha reggel lemegyünk a boltba, több katona jönne szembe, mint civil, noha tiszteljük a katonákat. Egy élhető Rátótot szeretnénk. Megtisztelő, hogy a honvédelmi miniszter tájékozatott – ez is jelzi a beruházás jelentőségét -, köszönjük Ovádi Péter képviselő úrnak a szervezést. Ígéretet kaptunk, hogy nem ér véget a tájékoztatás, ezentúl is egyeztetnek majd velünk a továbbiakról – fogalmazott az elnök.

A mostani találkozó ellenére is a leginkább az aggasztja a településen élőket, hogy a tervezett vasútvonal nagyon közel húzódik a lakóházakhoz, ez pedig mind a vasúti forgalom, mind az ezen érkező többtonnás harcjárművek lerakodásakor hatalmas zajterhelést jelent majd számukra. Arra sem kaptak érdemi választ honvédségi érdekekre hivatkozva, készül-e lőszerraktár a központ és a település közelében, ha igen, hol.

Amrein Csaba, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke mutatja a látványtervet a helyszínen Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Több mint negyven évig elviseltük az oroszokat, rossz érzésem van, nem veszik figyelembe, hogy mindenkinek egy élete van. Szeretném, ha a gyerekeim is itt élnének, jó lenne, ha ez a település megmaradna élhetőnek. A legrosszabb jóslat az, hogy Rátót lesz a második „Kis-Moszkva”, az ingatlanjaink elértéktelenednek, azok a lakók maradnak majd itt, akik nem tudnak elmenekülni. Nem biztos, harminc év múlva Rátót olyan lesz, amilyennek elképzeltük vagy amilyen volt – zárja szavait Amrein Csaba, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke.

Kapcsolódó írásaink:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/peticio-teljes-koru-tajekoztatast-kernek-4499251/

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/letaroltak-az-erdot-gyulafiratotnal-katonai-tabor-letesulhet-4393774/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában