Húsz katona életét követelte

2021.04.14. 11:30

Virágokkal emlékeztek a Jutaspusztán történt ejtőernyős katasztrófára

Az 1941. április 12-én Jutaspusztán történt ejtőernyős katasztrófára emlékezett több civil szervezet is a tragédia helyszínén hétfőn.

Balogh Ákos

20210412 Újmajor, Koszorút helyez el Horváth Alajos a Corvin Alapítvány elnöke a második világháborús ejtőernyős katasztrófa emlékművénél az évforduló alkalmából. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

Miután a járványügyi szabályok nem tették lehetővé a szervezett közös megemlékezést, több helyi és országos civil szervezet – köztük a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének, a Magyar Veterán Repülő Szövetség és a Corvin Alapítvány – képviselői külön-külön helyezték el a jutaspusztai ejtőernyős emlékműnél koszorújukat.

Horváth Alajos, a Corvin Alapítvány elnöke koszorúz a jutaspusztai ejtőernyős emlékműnél Fotó: Balogh Ákos/Napló

A magyar katonai ejtőernyőzés máig legnagyobb katasztrófája nyolcvan évvel ezelőtt történt, amikor 1941. április 12-én egy délvidéki bevetésre induló, ejtőernyősöket szállító Savoia-Mar­chetti SM.75 típusú repülőgép felszállás közben a Veszprém-Jutas repülőtéren – máig tisztázatlan körülmények között – visszazuhant a felszállópályára és kigyulladt, aminek következtében a gép fedélzetén tartózkodók közül a személyzetből négyen, valamint tizenhat ejtőernyős, köztük vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az 1. Magyar Királyi Ejtőernyős Zászlóalj parancsnoka életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában