A pihenés paradicsoma a tiszta, rendes Bakonyság

A kis bakonyaljai zsákfalu lakosságáért végzett harmincéves szolgálatáért Kiss Lajos polgármester állami kitüntetést vehetett át, mely kapcsán felidéztük a fontosabb mérföldköveket.

Laskovics Márió

Kiss Lajos polgármester a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel és oklevéllel

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kiss Lajos, Bakonyság község társadalmi megbízatású polgármestere március 15-én Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült a helyi lakosok szolgálatában végzett három évtizedes településvezetői munkája elismeréseként. A járványhelyzet miatt a díjat április végén vehette át személyesen Kontrát Károly parlamenti államtitkártól a Belügyminisztérium márványtermében. Mint kiderült, az országban összesen 93, Veszprém megyében pedig négy polgármester van, aki ilyen hosszú ideje vezeti a települését.

A község élén 1990 óta tevékenykedő, nyolcadik ciklusát töltő Kiss Lajos 1957-ben született Pápán. Tősgyökeres bakonysági, mindig is a Pápától 25 kilométerre, Lovászpatona és Bakonyszentiván között, a Bakonyalja tájegységében található, jelenleg 72 lelkes zsákfaluban élt.

Három felnőtt gyermeke és hat unokája van, akik szintén Bakonyságon laknak. Megválasztása előtt vállalkozóként üzemeltette a helyi vegyes- és italboltot.

– Gyerekkoromban, az 1960-as években még több mint 430 lakosunk volt, működött iskola és óvoda, illetve egy jó futballcsapattal is büszkélkedhettünk. A helyiek gazdálkodásból, állattartásból éltek, ugyanakkor a település tizenhat tanárt is kinevelt.

Az elmúlt harminc évben sokat fejlődött a falu, erre vagyok a legbüszkébb. Kistelepülés lévén a költségvetésünk szűkös, évi 15 millió forint körüli összegből gazdálkodhatunk. Főként pályázatokból igyekszünk fejleszteni. A szennyvízcsatorna-hálózaton kívül teljes a közműellátottság a faluban. A közvilágítás energiatakarékos lámpatestekkel történik. 2010-ben kívül-belül megújult a helyi katolikus templom, a művelődési ház, az orvosi rendelő, a buszváró és a ravatalozó. A közelmúltban közösségi tér gyanánt igényes szabadidőparkot hoztunk létre a központban, az egykori gazos, elhanyagolt területen fedett kiülővel, színpaddal és tűzrakó hellyel. Az utóbbi évek során a belterületi útjainkat, járdáinkat szintén felújítottuk, valamint megújult a szőlőhegyre vezető murvás út, a Kossuth utcát pedig leaszfaltoztuk – idézte fel a faluvezető. Hozzátette, idén négy pályázatot nyújtottak be a Magyar falu programban. A temetőben a bejárattól a ravatalozóig térköves burkolatot, urnafalat és új szeméttárolót valósítanának meg. Pályáztak továbbá a Petőfi és a Béke utca járdafelújítására, valamint játszótér kialakítására.

Kiss Lajos polgármester a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel és oklevéllel Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A zsáktelepülés-jellegből adódóan Bakonyságra a csend és a nyugalom jellemző. A városi emberek számára a pihenés paradicsoma lehet, több házat megvásároltak az elmúlt években. Az ingatlanok fele hétvégi házként, nyaralóként funkcionál. A Kossuth utcán megmaradtak a jellegzetes tornácos parasztházak, nagy részüket korhűen felújították. Ezen utcának egyedi megjelenést ad a széles, osztott pályás útszerkezet, ami virágokkal, örökzöldekkel beültetett zöldterületet vesz közre. A jelenleg 17 tagú Bakonysági Sárga Rózsa Klub közel tizenöt éve igyekszik civil szervezetként összefogni a közösséget. A falu külterületéhez három lakott helység tartozik: Csárdapuszta, Kisdémpuszta és Zámbó-tanya. A csárdapusztai kápolna Kossuth-emlékhely, ugyanis Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia, egy kisdémpusztai földbirtokos lánya ennek falai között erősítették meg 1841-ben Budapesten kötött frigyüket – jegyezte meg Kiss Lajos polgármester.

Mint mondta, minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a zöldterületek gondozására. Az évente meghirdetett „A tiszta és virágos Veszprém megyéért” elnevezésű közterület-szépítési versenyen több ízben kiérdemelték a legmagasabb elismerést. Háromszor egymás után első helyezettek lettek a 300 lakos alatti települések mezőnyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában