továbbra is szabad marad

2021.05.31. 14:00

Átadták a Balaton északi partjának egyik legszebb strandját

Mintegy 340 millió forintból teljesen megújult Örvényes strandja, amelyről a szombati átadáson elhangzott, a Balaton északi partjának egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, és továbbra is szabad marad.

Kovács Erika

Fotós: PESTHY MARTON

Keczán Pál, a strand vezetője egyebek mellett azt mondta, sok kitűnő nyári program lesz az északi part egyik legszebb strandján, amit 1911-ben alapítottak. Büszkén mutatta a visszaváltható poharaikat, melyekkel számításaik szerint 50 ezer darabbal kevesebbet dobnak el idén, és az ételeket sem eldobható eszközökkel adják majd.

Huszár Zoltán polgármester a 340 milliót megközelítő, többéves beruházásról kifejtette, Örvényes az elmúlt években több pályázaton is részt vett, melyek a strand fejlesztéséhez kapcsolódnak. Így a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által támogatott pályázatokkal 2017-ben csaknem 31 millió forintból játszóteret, sportpályákat építettek, új vízparti lépcsőket vásároltak, rendbe tették a partot. Padokat, hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat, napelemes kandelábereket helyeztek ki, szaunát építettek, beszerezték az elsősegélynyújtó eszközöket.

Aztán szintén az MTÜ támogatásával, és újabb 50 millió forintból, a Kisfaludy 2030 programmal úszóstéget tettek a vízre, mentős katamaránt vettek, kiépítették a wifit, a webkamerát, mindezzel tavaly áprilisban végeztek. Tavaly januárban az MTÜ már említett programjától több mint 10 milliót nyertek el, amiből tavaly augusztus végéig napozóstéget alakítottak ki a vízpartnál, és kitették az információs táblákat.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programtól elnyert több mint 217 millióból az önkormányzat egy korszerű házat épített belépésszámláló kapuval, amelyben helyet kapnak a vendéglátóhelyek, több üzlet, az elsősegély, öltőzök, zuhanyzók, női, férfi- és gyermekmosdók, pelenkázó, külön gondoltak a mozgáskorlátozottakra. A beruházásokhoz az önkormányzat több mint 24 millió forint önrészt vállalt, amelyből egy újabb pályázattal 21 millió forint támogatást elnyertek.

- Ilyen pillanatokért érdemes országgyűlési képviselőnek lenni – vélekedett Kontrát Károly. Felidézte, a mostani átadás többéves munka, együttműködés eredménye a polgármesterrel, a testülettel, a kormánnyal. Utóbbi jó döntést hozott, hogy a strand fejlesztését négy éven keresztül támogatta. Köszönet illeti a MTÜ-t, illetve vezetőit. Méltatta a strand fekvését, amit a Balaton egyik legszebb fürdőhelyének nevezett, ahonnan kitűnő panoráma nyílik a Sajkodi-öbölre és a déli partra.

Kóczán Pál (balról), Korzenszky Richárd, Magyar Márton, Kontrát Károly és Huszár Zoltán az örvényesi szabad strand átadásán Fotó: Pesthy Márton/Napló

Korzenszky Richárd szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjele azt mondta: – Becsüljük meg a Balatont, és próbáljunk úgy bánni vele, hogy ne árucikk legyen, hanem az életünk része! A tó élővilágát pedig segítsük abban, hogy minket még éltessen nagyon sokáig – fogalmazott.

A köszöntők után a szónokok és Magyar Márton, az MTÜ igazgatója a nemzeti színű szalag átvágásával adta át a teljesen megújult szabad strandot, majd mások mellett a Kecskés együttes, a budai Szivárvány Táncszínház művészei és a Hollywoodoo teremtett kitűnő hangulatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában