Kárpótolják az önkormányzatot

2021.05.08. 06:50

Az iparűzésiadó-kompenzáció valódi nyertesei a helyi kisvállalkozások

Lényegesen növeli a helyi önkormányzat idei költségvetésének mozgásterét a kiesett iparűzési adó teljes körű, 350 milliós forintos kormányzati kárpótlása.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A 25 ezernél nagyobb lélekszámú városokat kompenzálja a kormány az iparűzési adó egy részének kiesése miatt. A szerdai határozat kapcsán tájékoztatta a sajtót Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester pénteken Pápán, a Városházán.

Kovács Zoltán felidézte, a járványhelyzetre tekintettel a kormány tavaly arról döntött, hogy az iparűzési adóbevételt részben a települési önkormányzatoktól átcsoportosítja a kis- és középvállalkozásokhoz. Így mintegy 150 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, amit fejlesztésre és a munkaerő megtartására fordíthattak.

Az iparűzésiadó-kompenzáció helyi feltételeiről Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta a sajtót Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az önkormányzati szövetségek, illetve több ellenzéki önkormányzat részéről elhangzott, hogy ez teljes körű kivéreztetést jelent. Nyilván nagy nehézség volt, de időközben több ágon kárpótlás történt. Pápán ez idáig mintegy 100 millió forintot már kárpótoltak, a szerdai döntés értelmében pedig további 350 millió forint, szabad felhasználású forrás érkezik. A 25 ezer fő alatti települések esetén teljes körű kompenzációt nyújt a kormány – mondta el a térség országgyűlési képviselője, megköszönve a környék önkormányzatainak, hogy a járvány elhárításában, a nehézségek ellenére teljes körű szolgáltatást, segítséget próbáltak nyújtani.

Áldozó Tamás polgármester felelevenítette, amikor év elején értesültek róla, hogy a 4 milliárd forint árbevétel alatti adózók iparűzési adóját a kormány 1 százalékra csökkentette, már számoltak a hatásokkal, de várták az ígért kárpótlást is.

– Több alkalommal egyeztettünk. A döntésnek köszönhetően a kiesett iparűzési adónkat az utolsó fillérig visszakapjuk. Az intézkedés-sorozat valódi nyertesei azonban a pápai kisvállalkozások, hiszen a város nem szenvedett veszteséget, ugyanakkor 350 millió forint a helyi vállalkozásoknál maradhatott, ami jelentős segítség volt a járvány időszakában – mondta el a városvezető, hozzátéve, a központi költségvetési forrásokból január 1-jétől kezdődően több összeget kapott a város például bértámogatás formájában vagy az elmaradó kulturális bevételek kárpótlására. Összesen 452 millió forinttal gyarapodott a helyi költségvetés, ami az év végéig tovább is nőhet a kormány kompenzációs törekvéseit látva.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester hozzáfűzte, a közeljövőben bejelentik, hogy milyen működtetésekre, fejlesztésekre fordítják majd a kárpótlási pénzt. Az idei költségvetés 6,5 milliárd forintnyi fejlesztést tartalmaz. A 350 millió forintból pedig pályázati kötöttségektől mentesen különíthetnek el összegeket, akár TOP-projektek önrészére, hitelkiváltásra is. Örülnek a szabad felhasználás lehetőségének.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő hozzátette, az országosan a kompenzációra fordítható 23 milliárd forintból az adóerő-képesség és költségvetések figyelembevételével egyes önkormányzatok csak fejlesztésre fordíthatják a kárpótlási összeget. Akár szabad felhasználásra, akár fejlesztésre kapják, elégedettek lehetnek az önkormányzatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában