Barna tálca, fehér tálca – csak a szabályoknak igyekezett megfelelni a veszprémi étterem

Kommentcunamit váltott ki az egyik veszprémi étterem újranyitással kapcsolatban meghozott szabályozása.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A Historia Hangvilla Étterem a legnagyobb közösségi oldalon jelentette be tegnap, hogy keddtől újranyit. A bejegyzésben leírták a feltételeket is: annak érdekében, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak, azt kérték vendégeiktől,

hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – az ételüket bent vagy a teraszon is elfogyaszthatják – a barna színű tálcákat használják, míg az igazolvány nélkül érkezőknek – akik ételüket csak a teraszon fogyaszthatják el a kormányrendelet szerint – fehér színű tálcát kell kérniük.

Az étterem hétfőn kora délután tette közzé azt a posztot, amelyben leírták ezeket a feltételeket. A poszthoz bő egy nap alatt 2600 hozzászólás, a további bejegyzésekhez további mintegy 900 vélemény érkezett. A kommentelők elsöprő többsége kritizálja a megoldást, és megkülönböztetésnek tartja a bevezetett intézkedést. A negatív hozzászólások között néhány építő jellegű is feltűnik: akad, aki azt javasolta, csak a teraszt nyissák meg, a belső teret ne.

Szücs Balázs, az éttermet üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, nem akartak senkit hátrányosan megkülönböztetni, csak a szabályoknak igyekeztek megfelelni.

Kiemelte, önkiszolgáló étteremként nagy a vendégszámuk, amelyet nem tudnak folyamatosan ellenőrizni, hogy mindenki ott tartózkodik-e, amit a szabályozás megenged. Hozzátette, a kormányrendelet szigorúan bünteti – akár egymillió forinttal – azt a szolgáltatót, amely megszegi a szabályokat. Az ügyvezető elmondta, november óta tartottak zárva, nagyon várták a nyitást. A helyzetüket bonyolítja, hogy mivel egy kulturális intézményben, a Hangvillában működnek – ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni –, ezért kérték azt is a vendégeiktől, hogy akinek nincs igazolványa, a terasz felől közelítse meg az éttermet. Kérdésünkre, hogy a felháborodást látva terveznek-e változtatást, elmondta, finomítani fogják a mostani szabályt, de még gondolkodnak a jó megoldáson. Azt ugyanakkor megjegyezte, sok vendégük örült az újranyitásnak, és látogatott el hozzájuk az első nap.

Kovács Rajmund önkormányzati képviselő levele:

 

Fehér tálca, kontra barna tálca…

Az elmúlt napokban városunk újra bekerült az országos sajtóba, s megint egy negatív üggyel. Súlyos támadás érte az egyik veszprémi éttermet. A támadás fő oka az volt, hogy a Historia Hangvilla Étterem „diszkriminálja” az oltott és oltatlan vendégeit a tálcák színe alapján.

Az étterem csak próbált megfelelni a kormányzat diszkriminatív rendelkezéseinek, elkerülni az akár 1 millió forintos bírságot is. Az már képezheti persze vita tárgyát, hogy ehhez a megfelelő eszközt választotta-e az étterem azért, hogy az épület belső helyiségében az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők ne tudjanak leülni. Számtalan módon végre lehetett volna hajtani a megkülönböztetést, de ettől még tény, hogy nem az étterem vezetői, hanem a kormányzat intézkedései alakították ki ezt a helyzetet.

Tömegével bírálták olyanok is az éttermet, akik nem rendelkeznek szinte semmilyen veszprémi kötődéssel, talán nem is jártak még a városunkban. Egyesek már odáig merészkedtek, hogy a II. világháborús eseményeket és sárga csillagot vizionáltak, miközben a város vezetése hallgat, sőt, a kormány rendelkezéseinek végrehajtásában semmit nem segített a szolgáltatóknak azért, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe.

Véleményem szerint itt és most kell nekünk helyieknek, lokálpatriótáknak, megálljt parancsolni egyrészről az ilyen támadásokra, másrészről pedig arra, hogy a vállalkozókat ilyen – gyakran megoldhatatlan – feladat elé állítsák. Nem engedhetjük, hogy városunk szidalmazás és támadás szenvedő alanya legyen!

Várom a városvezetés, és a többi képviselőtársam kiállását is az étterem mellett!!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában