online közönségszavazás

2021.05.06. 11:30

Díjazták a repülős pápai körforgalmat

A 83. és 834. számú főút csomópontjában lévő, MiG–21-es repülőgéppel díszített körforgalom diadalmaskodott a közlekedési kultúra napja alkalmából meghirdetett online közönségszavazáson. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen minden évben meghirdeti az Év körforgalma című országos pályázatot.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A szakmai munkacsoport által kiválasztott tíz legjobb körforgalomra idén május 2-ig lehetett szavazni a legnépszerűbb közösségi oldalon, a közlekedési kultúra napja hivatalos oldalán megosztott fényképalbum képeire kattintva. A budapesti, győri, jász­apáti, tiszakécskei, nyíregyházi, pápai, sarkadi és soproni helyszínek közül a lájkként leadott szavazatok értelmében idén a pápai, a 83. és 834. számú főút csomópontjában lévő, MiG–21-es repülőgéppel díszített körforgalom lett a nyertes. Közel négyezer vokssal győzött, megelőzve a sarkadit és a tiszakécskeit.

– Cégünk és a Közlekedéstudományi Egyesület szakembereiből álló munkacsoport célja, hogy felhívjuk a figyelmet az egyik legbiztonságosabb csomóponttípus egyre változatosabb megoldásaira, elismerve az azokat tervező és üzemeltető szakemberek munkáját. A beérkezett javaslatok közül a munkacsoport az esztétika, a közlekedésbiztonság, a körforgalom műtárgyai és az úthálózat harmonizációja, a gyalogos-kerékpáros átvezetések kialakítása, a gondozottság, valamint a burkolati jelek, burkolatprizmák, gömbsüvegek állapota alapján választotta ki a legjobbakat – mondta el kérdésünkre Sindler Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pápai mérnökségének vezetője.

A pápai körforgalom történetéről Sindler Péter felidézte, többévnyi tervező-szervező munkát követően 2019 áprilisában helyezték el önkormányzati forrásból a MiG–21-es repülőgépet a körforgalom közepébe, illetve az önkormányzat elvégezte a parkosítást, levendulákat telepített. A körforgalom az emlékmű kialakítása óta turisztikai látványosságnak számít, emellett biztonságos és kiváló minőségű.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Tavaly novemberben felújítottuk és újrafestettük az útburkolati jeleket, szegélyeket. Szilárd tárgy elhelyezése miatt külön engedélyt is kellett kérnünk, de végül a közös munka gyümölcseként igazán egyedi közlekedési csomópont alakult ki. Az emberek hónapokig fényképezték, fotózkodtak vele. Folyamatos karbantartása részeként a szemetet eltávolítjuk a környezetéből, a növényzetet kaszáljuk, valamint pótoljuk a táblákat, ha szükséges – jegyezte meg Sindler Péter.

Mint megtudtuk, a verseny eredményeit május 11-én, a közlekedési kultúra napján – a járványhelyzetre tekintettel – online hirdetik ki. Az üzemeltetők – az önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pápai mérnöksége – oklevelet vehetnek majd át, várhatóan júniusban, amikor emléktáblával jelölik meg a közönségdíjas körforgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában