Akadálymentesítés helyett akadályosítás – Ki tette oda a beton virágládát?

Pár napja ismét közfelháborodást okozott, hogy az Autóbuszpályaudvar melletti dohánybolt akadálymentes feljáróját elzárták egy beton virágládával. A poszthoz rengetegen hozzászóltak és mindenféle teória szárnyra kapott – mi utánajártunk.

Horváth Virág

Az akadályosítás példája Veszprémben

Fotó: Horváth Virág

Ott jártunkkor kiderült, nemcsak az akadálymentes feljárót „akadályosították”, de még a másik oldalon található lépcsősort is közrezárták a betonládákkal. Bár szépek a virágok, a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők nem túlzottan értékelik ezt a gesztust.

A dohányboltban álló fiatalember azt mondta, a ládákat az épület tulajdonosa tette ki, ám arra már nem tudott válaszolni, hogy ki a tulajdonos, vagy, hogy amikor a veszprémiek „arrébb rakták” a ládát, a tulajdonos jött-e visszatenni. A dohánybolt közvetlen szomszédjában álló üzlet pénztárosa szerint ez már nem az első eset. Valóban, korábban egy vas korláttal zárták le az akadálymentesített bejáratot, ám, ez (hasonló felháborodási hullámot követően) lekerült onnan. A pénztáros szerint „ a dohányboltosok miatt van az egész”.

Van, akinek nem ilyen könnyű átlépni a barikádot
Fotó: Horváth Virág

A kedvelt facebook csoportban a barna tálca/fehér tálca botrány után most a virágládák felett nem tudnak napirendre térni a kommentelők, vannak, akik egész egyszerűen azt mondták:„át kell lépni”.

Ez viszont nem ilyen egyszerű, ugyanis az akadálymentesség biztosítása törvényi kötelezettség.

1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről

Az akadálymentesítés Magyarországon az 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről által vált – meghatározott területeken – kötelezővé. 1998. január 1-jét követően minden új építésű vagy felújítandó, átalakítandó középület tervezésekor és a kivitelezés során is kötelezően figyelembe kell venni és érvényesíteni kell az akadálymentesítés szempontjait.

Tehát nem elég az akadálymentes feljáró, azt szabadon is kellene hagyni.

Az akadályosítás példája Veszprémben
Fotó: Horváth Virág

Telefonon értük utol a dohányboltot üzemeltető cég, a Trafik Holding Bt. tulajdonosát, Bakó Mihályt. Elmondta, noha tudja, ki tette ki a ládát, erről nem szeretne beszélni. – Gondolom, Ön is látja, hogy milyen közfelháborodást okoz ennek a helyzetnek a kialakulása. El kell mondanom, hogy: nem, nem mi raktuk ki a ládát. Azt nem mondom, hogy nem a mi üzletünk miatt rakták esetleg ki, de nem mi raktuk ki. Ilyen módon nincsen hozzá semmi közünk. Ezügyben egyéb nyilatkozatot nem szeretnék tenni – mondta el a telefonban. Arra a kérdésre, hogy tudja-e, hogy akkor ki tette ki az „akadályosító” ládát, úgy reagált „tudom, de nem szeretnék ezzel foglalkozni, se nyilatkozatot tenni ezügyben”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában