Eltűnt gyermekek világnapja

2021.05.25. 20:00

Magyarországon átlagosan 30 percenként bejelentik egy gyermek eltűnését

Május 25-ét Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban nyilvánította nemzetközi emléknappá, az eltűnt gyermekek világnapjává.

Horváth Virág

Forrás: Shutterstock

2011-től az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új kezdeményezést indítottak, az Egyesült Államokból átvett akció keretében tejes-dobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei. A rendezvény a COVID19 járvány miatt 2021-ben is elmarad.

A rendőrség ezen a napon kampányt indított, arra kérnek mindenkit, akit megérint a világnap témája, hajtogasson papírból készült, kék virágot, majd fényképezze le és tegye közzé #keknefelejcs #eltuntgyermekekvilagnapja megjelöléssel. Az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapjának egyik jelképe a kék nefelejcs. A virág neve magában hordozza a legfőbb üzenetet: ne felejts el! Ez adta az alapgondolatot, hogy papírból hajtogatott kék virágok hívják fel a figyelmet a nemzetközi emléknapon, 2021. május 25-én a gyermekek eltűnésének jelenségére, okaira, a csellengés veszélyeire, a megelőzés fontosságára, és főképp arra, hogy figyeljünk, vigyázzunk gyermekeinkre! – írja a police.hu.

Fotó: police.hu

2019-ben közel 19 600 eltűntet jelentettek be, ezek nagy része egy-két nap után vagy még aznap előkerül.

A rendőrségi körözési adatok alapján 18 éven aluli személyek közül 2012-ben 11 712-en tűntek el, addig 2017-ben ez a szám 19 600-ra emelkedett. Hazánkban csak 2018-ban 2900 gyermek-, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőtt eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20 százaléka családból, míg 80 százalékuk gyermek- vagy lakásotthonból tűnik el vagy távozik engedély nélkül. Az eltűnéseket sokszor azonban nem jelentik be időben a szülők, pedig a közhiedelemmel ellentétben nincs olyan, hogy a rendőrség egy eltűnés esetén 72 órát várna.

Az első 24 óra

A rendőrök szerint sokkal nagyobb a probléma azokkal a gyerekekkel, akik bántalmazó, veszélyeztető családból szöknek meg, akik a külön élő szülők közötti konfliktushelyzet, veszekedés miatt távoznak otthonról vagy az intézetből, vagy éppen a kalandvágy, a felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott dolgok kipróbálása vezet az eltűnéshez – írja a Magyar Nemzet. Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő elmondta, a kiskorúak fel sem fogják, milyen veszélyes helyzetekbe kerülhetnek a szökések során. Az Europol felderítőinek tapasztalata szerint a több hónap óta eltűnés miatt keresett 14–18 év közötti lányok szinte mindegyike prostituáltak futtatásából élő bűnbandák hálójába került, akik vagy színlelt szerelmi kapcsolattal vagy erőszakkal vették rá erre a gyerekeket. A magyar rendőrség 2020-ban hat ilyen ügyben indított büntetőeljárást.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy egy rokonunk, ismerősünk eltűnt, a bejelentéssel való késlekedés az egyik leggyakoribb hiba. Mivel az eltűnések során az első pár óra a legkritikusabb, azonnal jelentsük be az eltűnést a rendőrség 112-es általános segélyhívó számán, vagy hívjuk a Kék Vonal segélyszervezet 116 000-ás számát, mely kifejezetten gyerekek eltűnésének bejelentésére szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában