Segítenek a bajban

2021.05.21. 20:00

Emléktábla-avatással ünnepelték a hazai Vöröskereszt megalakulásának 140. évfordulóját

A Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei székházára került táblát Baráth Gábor, a megyei szervezet igazgatója, az emléktáblaállítás kezdeményezője és Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) leplezték le.

Marton Attila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Baráth Gábor felidézte, a hazai Vöröskereszt elődjét 1881. május 17-én alapították meg a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylet néven. Az azóta eltelt közel másfél évszázad alatt a szervezet az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá vált hazánkban, emelte ki a megyei igazgató. Hozzátette, manapság a szervezet legfontosabb feladatai közé a véradásszervezés, az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák szervezése tartozik, valamint egy teljes szociális ellátó- és intézményrendszert működtetnek, amely hajléktalanokról, nélkülözőkről és erőszak elszenvedőiről is gondoskodik. Baráth Gábor elmondta, a koronavírus-járvány elleni küzdelemből is kivették a részüket: a segélyek eljuttatása mellett önkénteseik segítettek a mintavételi pontokon és telefonos diszpécserszolgálatokon is. A megyei igazgató megjegyezte, a szervezet ifjúsági tagozata is ünnepel idén, ugyanis száz éve alakult meg a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt.

Baráth Gábor és Ovádi Péter leplezte le az emléktáblát Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kerpel Péter, az országos elnökség nevében mondott köszönetet a megyei szervezet tagjainak, és saját pasztellképét ajánlotta fel számukra, amelynek egyelőre a kicsinyített másolatát adta át Baráth Gábornak. Ovádi Péter köszönetet mondott a szervezetnek és társadalmi munkát végző önkénteseinek, hogy segítséget nyújtanak a bajban lévőknek. Hozzátette, a járvány ráébresztett mindenkit arra, hogy fontosak a közösségek, és az, hogy embertársainkra odafigyeljünk, és segítsünk a másikon. A program zárásaként Bázsa Botond önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) és Ovádi Péter koszorút helyeztek el az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában