Felhordják gépekkel a sarat – Bírság járhat az út szennyezéséért

A mezőgazdasági területekről érkező gépjárművek tulajdonosainak és sofőrjeinek a feladata, hogy megakadályozzák az útburkolat szennyeződését, közölte kérdésünkre a közútkezelő.

Marton Attila

Elvárható a traktorostól, hogy a közútra felhajtás előtt a kerekekről eltávolítsa a sarat

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szántóföldi munkák számának megnövekedésével és az időjárás csapadékosabbra fordulásával párhuzamosan egy­re több útszakaszon figyelhető meg, hogy a traktorok, mezőgazdasági járművek felhordják a sarat az úttestre. A közútkezelőt arról kérdeztük, kinek a feladata ennek megakadályozása, és mit tehetnek a közlekedők. A kérdést a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza.

– A jogszabály értelmében minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A törvény általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya vagy szemét között – írta válaszában Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette, elvárható a közlekedőktől, így a mezőgazdasági munkákat végzőktől is, hogy a közútra való felhajtás előtt a gépjármű kerekéről és a gumi bordáiból eltávolítsák a felragadt sarat. Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, általában ilyenkor már csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt.

Elvárható a traktorostól, hogy a közútra felhajtás előtt a kerekekről eltávolítsa a sarat
Fotó: Shutterstock

Az osztályvezető hangsúlyozta, szankcionálni, büntetni a hatóság tud, és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. – Amennyiben társaságunknak kell a sárfelhordást eltakarítania, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a százezer forintot is elérheti a beavatkozás értéke. Útellenőri szolgálatunk folyamatosan járja a közel 32 ezer kilométeres országos közúthálózatot, és ha sárfelhordást tapasztalunk, intézkedünk – tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

A közútkezelő fogadja a lakossági bejelentéseket is, amit a közlekedők a társaság honlapjának E-ügyfélszolgálat menüpontjában tehetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában