pályázat

2021.05.11. 20:00

Kamerákkal vigyáznak a rendre a nagyvázsonyi horgásztónál

A Kinizsi Pál Horgász Egyesület sikeresen szerepelt az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázati felhívásán, amelynek célja a közterületeken elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladékszigetek felszámolása. A „Tisztítsuk meg az országot” pályázat keretében elnyert bruttó 5,5 millió forintból térfigyelő kamerákat vásárolnak és helyeznek ki május első felében a helyi horgászok.

Molnár Sándor

Kerekes Zoltán elnök az egyik új kamera helyét mutatja a horgásztó partján

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A pályázat keretein belül a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Horgász Egyesület két FULL HD térfigyelő kamerát szerel fel a horgásztó megfigyelésére, ahol az elmúlt évek során a folyamatos takarítás ellenére is visszatérő problémát jelentett az illegálisan elhelyezett hulladék. A szemétlerakást megelőző intézkedések nem előzmény nélküliek az érintett területen, hiszen korábban figyelmeztető táblák kihelyezésével, valamint a körzeti megbízott segítségével és a polgárőrség bevonásával, folyamatos járőrözéssel igyekeztek megelőzni a település illetékesei a problémát.

Az új kamerák dobozai már felkerültek az oszlopokra
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fontos kiemelni, hogy a megfigyelés alá vont terület mindössze 200 méterre helyezkedik el Nagyvázsony ivóvízbázisától, ezért az annak közelében, illegálisan lerakott hulladék potenciális veszélyforrást jelent a település vízbázisára nézve is.

A 28 tagú, zömében helyi lakosokból álló Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Horgász Egyesület a két infra kamera kihelyezésétől azt várja, hogy az érintett helyszínek 24 órás megfigyelése távol tartja a hívatlan éjszakai látogatókat, randalírozókat és az illegális szemétlerakókat. Azt remélik, hogy a szabálysértést elkövetők utólagos jogszerű beazonosíthatósága és felelősségre vonhatósága visszatartó erővel bír majd.

Kerekes Zoltán elnök az egyik új kamera helyét mutatja a horgásztó partján
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Hosszú távú céljuk még, hogy érzékenyítsék a településen- és mikro térségében élőket, és környezettudatosabb életvitel kialakítására ösztönözzék őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában