Kamerákkal próbálják meg távol tartani a szemetet lerakókat Balatonudvariban

Komoly problémát jelent az illegálisan lerakott zöldhulladék a Balaton-parti településen és környékén. A község határában már egy közel 200 méteres, hatalmas kupac gyűlt össze levágott, és idehordott faágakból, gallyakból. A probléma megelőzése érdekében pályázott és nyert 4,2 millió forintot az önkormányzat egy kamerarendszer telepítésére, többek között az illegális hulladéklerakónál.

Molnár Sándor

Sokan a közterületre rakják ki az ingatlanjukon keletkezett nyesedékeket, leveleket, levágott füvet

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Áldatlan állapotok uralkodnak Balatonudvari határában, ahová az elmúlt 10-15 évben körülbelül nyolcezer köbméternyi zöldhulladékot hordtak. De problémák vannak a településen belül és Fövenyesen is, ahol sok a nyaralótulajdonos, és jó néhányan az utcára rakják a zöldhulladékukat.

– Sokan gondolják úgy, hogy kirakják a közterületre az ingatlanukon belül keletkezett nyesedékeket, leveleket, a levágott füvet, és elvárják, hogy azt az önkormányzat takarítsa el onnan. Ez egy mai napig fennálló probléma. Amikor az előző vezetés próbálta ezt megoldani, akkor keletkezett a helyieknek szánt lerakó. Aztán meghallották ezt a környéken, és Zánkától, Veszprémen át Csopakig ide hordták a vállalkozók teherautószámra a zöldhulladékot, és mostanra akkora mennyiség gyűlt össze, hogy már szinte kezelhetetlen – mondta a polgármesteri feladatokat ellátó Tavasz László alpolgármester. Hozzátette: a testület döntése értelmében a területre már tilos mindennemű szemetet lerakni, és az önkormányzat célul tűzte ki, hogy saját költségen felszámolja az illegális zöldhulladék-lerakót.

A napokban méretes gépek aprítják, darálják apróra az évek alatt összegyűlt hatalmas ágkupacokat. A további illegális lerakások megakadályozására az önkormányzat egy kamerarendszer telepítésére pályázott sikeresen. 4,2 millió forintot nyertek az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Tisztítsuk meg az országot elnevezésű pályázatán. A településen három helyre kerülnek így kamerák, köztük az érintett, 059 helyrajzi számú ingatlan mellé is. A kamerák képeit látják majd a helyi önkormányzatnál, a rendszert kiépítő Macrotelnél és a tervek szerint a rendőrségen is. Azt remélik, hogy a rendőrök bevonásával sikerül megakadályozni a területen az illegális hulladékok további elhelyezését.

Sokan a közterületre rakják ki az ingatlanjukon keletkezett nyesedékeket, leveleket, levágott füvet
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Megoldást talán az jelenthetne a problémára, ha az ingatlantulajdonosok a szelektív hulladékgyűjtéshez hasonlóan, egy-egy zöldhulladékgyűjtő edényt is kaphatnának, amelybe elhelyezhetnék a kerti nyesedéket, amit aztán térítési díj ellenében a hulladékgazdálkodó bizonyos időszakonként elszállítana a településről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában