Segítsük a madarakat!

2021.05.10. 06:50

Madarak és fák napja – Közös felelősségünk a természeti értékek védelme

Hazánkban minden évben május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. A közel 120 éves hagyomány célja, hogy kialakítsa és elmélyítse a társadalom, különösen az ifjúság elkötelezettségét a természet és az élővilág védelme iránt. Ez alkalomból Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője osztotta meg gondolatait velünk.

Molnár Sándor

Fák, cserjék és fények – erdei csendélet fiatal nővel

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Őseink számára a fa élettartamával, haláláig tartó növekedésével, évenkénti megújulásával vagy örökzöld voltával az életet testesítette meg. A madarak a szabadság, a kezdet és az újjászületés, a gyermek- áldás és a bölcsesség szimbólumai az emberi kultúrában.

A fák és élőlények sokasága alkotta erdők összetett ökológiai rendszerek: oxigént termelnek, és faanyagot adnak, közjóléti funkciói által rekreációra is lehetőséget biztosítanak, továbbá hozzájárulnak a termőtalaj és a vízbázis védelméhez, illetve a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A madarak és fák napja jó alkalom arra, hogy eszünkbe jusson, törékeny természeti kincsek között élünk, melyek védelme közös felelősségünk.

Szendrei Szilárd két mesterséges fecskefészket is elhelyezett tótvázsonyi háza falán
Fotó: Családi

Valamennyiünknek oda kell figyelnünk, és óvnunk kell erdeinket, mert az erdő sokkal fontosabb szerepet játszik az életünkben, mint gondolnánk. A madarak és fák előtti tisztelgés méltó szimbóluma a békés egymás mellett élésnek és közös természeti értékeink védelmének – zárta gondolatait Patocskai-Lunk Eszter.

Idén nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése. Az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik, ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken szinte lehetetlen sarat találniuk, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket. Viszont sárgyűjtő helyek létesítésével és műfészkek kihelyezésével segíthetjük őket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azt javasolja, hogy a meglévő természetes és a kihelyezett mesterséges fészkek, fészektelepek közelében minél több helyen létesüljenek sárgyűjtő helyek.

A helyzetet tovább nehezíti az utcai csapok megszűnése, továbbá a hazai legelő- és háztáji állattartás európai uniós csatlakozásunkat követő összeomlása, melynek következtében eltűntek az aszályos tavaszon, nyárelőn is fészek- anyaggyűjtő helyként funkcionáló útszéli pocsolyák, jószágitatók.

Fák, cserjék és fények – erdei csendélet fiatal nővel
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ezen segíthetünk sárgyűjtő helyek létesítésével és fenntartásával. A legkézenfekvőbb megoldás, ha kis forgalmú utak földes padkáján (a homokos, apró kavicsos padka nem jó, mert ezek nem tapadnak jól, az ebből készült fészek nem tartós, könnyen leszakad), gyártelepek udvarán asztalnyi területet jól beiszapolunk, addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újra locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. Hasonló sárgyűjtőt a kertben is létesíthetünk.

Mesterséges fészkekkel is segíthetjük a molnár- és füsti fecskéket. A nyers cserép színű műfészkek a fal színére színezhetők, meszelhetők, de eredeti színükben is elfoglalják azokat a madarak. A mesterséges fészkeket érdemes sárgyűjtő helyek létesítésével, kihelyezésével együtt alkamazni – tanácsolják az MME szakemberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában