Növelik a falvak népességmegtartó erejét

2021.05.29. 11:30

A Magyar falu program segítségével újult meg a királyszentistváni faluház

Mintegy tizenötmillió forintból újult meg a településen a faluház a Magyar falu programban a közelmúltban.

Marton Attila

Kőszegi Ilona, Ovádi Péter és Gyopáros Alpár a csocsóasztalt is kipróbálta a belülről megújult faluházban

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elkészült beruházást pénteken Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa és Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz–KDNP) is megtekintette. A kormánybiztos hangsúlyozta, a 2019-ben elindult és gyorsan népszerűvé vált Magyar falu program egyik legfőbb célja, hogy megállítsa a falvak népességcsökkenését.

Ennek érdekében komplex programot hoztak létre, amelyet a falvaktól érkező javaslatok alapján alakítottak ki. A falusi családi otthonteremtési kedvezményt eddig több mint 20 ezer család igényelte. A programban közel háromezer kilométernyi mellékút újul meg 2021 végéig, jövőre pedig további 1500 kilométert korszerűsítenek. Az életminőséget javítják infrastruktúrafejlesztésekkel – például óvodák vagy orvosi rendelők fejlesztésével, eszközbeszerzésekkel, közösségi terek megújításával –, míg a program negyedik pillére, a piaci szereplők támogatása idén kezdődött el. Ennek keretében írtak ki pályázatot a falusi kisboltoknak. A Magyar falu programra 2019-től 2021 végéig összesen több mint 600 milliárd forintot költ az állam.

Kőszegi Ilona, Ovádi Péter és Gyopáros Alpár a csocsóasztalt is kipróbálta a belülről megújult faluházban Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kérdésünkre Gyopáros Alpár elmondta, Veszprém megyében 2019-ben és 2020-ban 684 pályázaton mintegy hétmilliárd forint értékben történtek fejlesztések, a forrásból többek között száznál is több közösségi tér és mintegy harminc óvoda újult meg.

Ovádi Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar falu program valós kérdésekre ad valós választ. Kiemelte, Veszprém megye egyes választókörzetének települései már több mint száz sikeres pályázatot vittek véghez. Megjegyezte, Királyszentistván öt sikeres pályázatot bonyolított le az elmúlt években. Az országgyűlési képviselő hozzátette, a jövő évi költségvetésben is jelentős összeget fordít a kormány erre a programra. Kőszegi Ilona, Királyszentistván polgármestere elmondta, a nyertes pályázatból a faluház aulájának belső felújítását végezték el, melyre mintegy 15 millió forintot költhettek el. Teljesen felújították a vizesblokkokat és az aula belső terét, valamint a büféhelyiség is megújulhatott. A faluház klubfoglalkozások és rendezvények helyszíne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában