Ők a mi hőseink voltak

2021.05.04. 20:01

Negyven éve történt helikopterkatasztrófára emlékeztek Szentkirályszabadján

Negyven évvel ezelőtti helikopterbaleset áldozataira emlékeztek az egykori szentkirályszabadjai katonai repülőtéren az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori katonái.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

1981. május 4-én a 927-es oldalszámú Mi–8T típusú szállítóhelikopter este 11 óra előtt nem sokkal bonyolult időjárási viszonyok között éjjeli kiképzési repülés során, leszállás közben a földnek csapódott, kigyulladt és kiégett, a katonai repülőtér déli pályavégénél, a leszálló iránytól mintegy 300 méterre, nyugatra. A baleset következtében a személyzet – Szikora Miklós alezredes gépparancsnok, Szabó Gábor alezredes oktató és Kozsahuba György törzsőrmester fedélzeti technikus – életét vesztette.

A baleset évfordulóján hosszú évek óta először szerveztek az egykori katonatársak megemlékezést a helyszínen. Vida Károly nyugállományú ezredes, fedélzeti mérnök emlékező beszédében elmondta, bajtársaik halála értelmetlen halál volt. Az akkori rendszer nem tette lehetővé, hogy beszéljenek róla, a repülésre az időjárás szinte teljesen alkalmatlan volt, mégis a levegőbe kellett emelkedniük a helikoptereknek. A baleset olyan sűrű ködben történt, melyben gyakorlatilag alig néhány métert lehetett csak látni.

Vida Károly kiemelte három katonatársuk feladatteljesítés közben vesztette életét. Mint fogalmazott: „ez a mi történelmünk, ők a mi hőseink, barátaink és kollégáink voltak, azt szeretném, hogy amíg csak élünk, emléküket ne feledjük, és tegyünk meg mindent, hogy az utánunk következők se feledjék”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában