nagy megkönnyebbülés

2021.05.18. 11:30

Nyolc hónap után feloldották az idősotthonokban elrendelt látogatási tilalmat

Április legvégén vonta vissza a kormány a szociális intézményekben, idősotthonokban elrendelt látogatási tilalmat.

Marton Attila, Sági Ági

Forrás: Támasz Idősek Otthona

A korlátozások feloldása nagy megkönnyebbülés volt a lakók, a hozzátartozók és az intézmény számára is, hangsúlyozta Eidmann Katalin, az Életöröm Idősek Otthona intézményvezetője. A szabályok szerint csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező hozzátartozók léphetnek be az intézménybe, ugyanakkor akinek nincs igazolványa, az is találkozhat a szeretteivel az udvaron. Hozzátette, az idősotthonokban tavaly szeptember 7. óta, azaz közel nyolc hónapja volt érvényben kijárási és látogatási tilalom. Aki elhagyta az intézményt ebben az időszakban, az visszatérése után tíz nap karanténba került, ami nagyon megterhelő volt a lakók számára, idézte fel az intézményvezető. Megjegyezte, ha egy be nem oltott lakó 72 óránál hosszabb időre hagyja el az intézményt, gyorsteszt elvégzése után térhet csak vissza az idősotthonba.

Fotó: Támasz Idősek Otthona

- Már megszoktam az egyedüllétet, így könnyebben viseltem el az elmúlt hónapok bezártságát és a magányt, mondta érdeklődésünkre Záhoczky Aladár, az otthon lakója, aki februárban töltötte be a 95. életévét. Úgy vélte, az idősek türelmesebbek és nyugodtabbak, ezért könnyebben elviselték ezt a helyzetet, bár azt megjegyezte, nem mindenki fogadta el ezt az állapotot. Annak azonban Aladár bácsi is nagyon örül, hogy újra kijárhat az intézményből, elmehet a postára vagy éppen boltba, és intézheti ügyeit.

Tavasszal a balatonfűzfői Támasz Idősek Otthonában is újraindulhatott a közösségi élet. A járványügyi szabályok betartásával már programokat, eseményeket is szerveznek. – Február közepén kapták meg lakóink és dolgozóink a második védőoltást. A lakók szobáikban a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatókat április végétől fogadhatnak, de április elejére otthonunkban is elkészült az akadálymentesített látogatói szoba két külön bejárattal, üvegfallal elválasztva. Itt technikai segítséggel – átbeszélő készülék alkalmazásával – a lakók és hozzátartozóik a korábbiakhoz képest közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek egymással. Az intézményben köszöntjük a születésnaposokat, és kisebb csoportos programokat is szervezünk. A húsvétra rajzzal, kézműveskedéssel készültünk, a parkban tojásfát díszítettünk. Kis csoportban megtartottuk a költészet napját, a Föld napján évelő cserjéket ültettünk.

Fotó: Támasz Idősek Otthona

Anyák napja alkalmából az édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat köszöntöttük egy ünnepségen, a múlt héten szabadtéri játékos délutánt tartottunk sok mozgással. Most, hogy ismét lehet, igyekszünk tartalmas programokat kínálni, és ezeket a lakók örömmel fogadják – hangsúlyozta Vellai-Nemes Nikoletta intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában