Orrszarvú hölgyeket cserélt a veszprémi és a nyíregyházi állatkert

Orrszarvú nőstényt cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert a kihalástól veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúk sikeres tenyésztése érdekében.

Molnár Sándor

Forrás: Veszprémi Állatkert

Fotó: BALINT KOVACS

Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátorának javaslatára történt az állatcsere. A Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert is régóta tart szélesszájú orrszarvúkat, amelyek sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek.

Mivel ez idáig egyik állatkertben sem köszöntött be a várva várt szaporulat a két orrszarvú hölgy, Jala és Makoubu esetében, így az Európai Állatkertek Szövetségének fajvédelmi programja keretében új családba kerültek az orrszarvú tehenek. A szállítást több hónapnyi aprólékos szervezés előzte meg, hiszen a több tonnás állatok mozgatása nem egyszerű feladat. A minap a két állatkert felkészült szakmai stábjának köszönhetően zökkenőmentesen lebonyolították az orrszarvú lányok cseréjét. A Veszprémi Állatkertből a 27 éves 2.3 tonnás Makoubu került a Nyíregyházi Állatparkba, ahol elfoglalta új helyét, majd másnap útnak indult Nyíregyházáról a 12 éves 2.2 tonnás Jala nevű nőstény, amely szerencsésen megérkezett Veszprémbe.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Immár mindkét orrszarvú tehén az új otthonával ismerkedik. A szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan a szerelem is beköszönt az életükbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában