Pápán ült össze az evangélikus egyház esperesi tanácsa

Az evangélikus egyház esperesi tanácsa öt év után találkozott ismét a városban. Az aktuális kérdéseket megvitató munkaértekezlet mellett a helyi protestáns hitélet látnivalóira is jutott idő.

Laskovics Márió

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese köszöntötte a tanács tagjait. Mellette jobbra Unger Tamás alpolgármester

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) esperesi tanácsa a városháza dísztermében ülésezett kedden. Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte, történelmi egyház által szervezett ülést korábban még nem tartottak a városházán. A felekezetek szerves részei a városnak, helyzetük szilárd és sokrétű, munkájuk példaértékű. A helyi evangélikus gyülekezet komoly, a polgári keresztény gondolkodáshoz méltó feladat előtt áll az egyik óvoda fenntartásának átvételével.

Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a történelmi egyházak szerves részei a városnak. Mellette balra Polgárdi Sándor esperes Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese énekes, imádságos áhítata végén a résztvevők a közelmúltban elhunyt Balogh Éva lelkész és Varga György nyugalmazott esperes emlékének egyperces néma felállással tisztelegtek.

Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke előadásában úgy fogalmazott, a zsinat a legfelsőbb döntéshozó szervezetként, akárcsak a helyi gyülekezetek, a teljes egyházat képviseli. – Örülök annak, ha elkezdődik egy felelősebb gondolkodás a küldők és a küldöttek részéről egyaránt. Ez lenne az igazán jó modell az egyházban, ha oda-vissza folyna az információáramlás – tette hozzá.

Fabiny Tamás elnök-püspök beszámolt róla, hogy negyedévente mindig másutt találkozik a konzultatív testület, amely három püspökből, tizenhét esperesből áll, valamint az országos iroda osztályvezetőiből, akik oktatással, beruházásokkal, pályázatokkal, kommunikációval kapcsolatos segítséget nyújtanak az espereseknek.

Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke előadásában az eltelt zsinati ciklust is értékelte. Jobbra Fabiny Tamás elnök-püspök Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az első úrvacsoravétel a konfirmációhoz kötődött. A zsinat döntése értelmében azonban ezentúl lehetőség van arra, hogy gyerekek, illetve meg nem konfirmált, vagy más felekezetű hívő felnőttek is részesedjenek az úrvacsora szentségében, de csakis megfelelő komolysággal, felkészítést követően, kísérővel. Ez egyfajta ökumenikus nyitásnak is felfogható. Mindenképp rendeznünk kell a 16. századtól kezdve jellemző szakadásokat, szeretnénk jobban megérteni egymást, hasznossá formálva a vegyes házasságban élők tapasztalatait – hangsúlyozta az elnök-püspök.

Fabiny Tamás a pályázatok kapcsán hozzáfűzte, attól, hogy templomi, parókiaépületi, iskolai/óvodai vagy műemléki, közgyűjteményi építkezésekre, felújításokra az egyházak és alapítványaik is igénybe vehetik a támogatási rendszert, a hitéleti adakozás továbbra is a hívek feladata marad. A MEE a kormánnyal tavaly aláírt együttműködési megállapodása részeként összesen 20 milliárd forint támogatást ütemezhetnek be a következő évekre, illetve a budapesti evangélikus kórház szintén 20 milliárd forintból valósulhat meg.

Ficzere Ilona, a MEE Építési, ingatlanügyi és műemléki osztályának vezetője elmondta, parókiák és gyülekezeti terek elsősorban használati felújítására, közösségi programok szervezésére kaptak pályázati forrást. Ezek előkészítése 2019-ben elindult. Főleg kistelepülési, illetve fővárosi fejlesztések élveznek előnyt.

A résztvevők a közelmúltban elhunyt Balogh Éva lelkész és Varga György nyugalmazott esperes emlékének egyperces néma felállással tisztelegtek Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polgárdi Sándor esperes megjegyezte, az esperesi tanács ezelőtt öt éve gyűlt össze utoljára Pápán. A napot az esperesi irodában kezdték, megtekintették a templom belső felújítását, végigsétáltak a történelmi belvároson, valamint az ebédszünetben megnézték a református ótemplomot, ahol átmenetileg az istentiszteleteket tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában