Rendkívüli intézkedések mellett zajlott a magyar írásbeli Veszprém megyében is

A megyében is megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák, az intézményekben szigorúan betartják a járványügyi szabályokat.

Tisler Anna, Juhász-Léhi István

20210503 Ajka, Bánki Donát középiskola, elkezdődött az érettségi, 12.B. osztály, felügyelő tanárnő Hegedüs Rita. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból középszinten 70 ezren, míg emelt szinten kétezren vizsgáznak. A diákoknak mindkét szinten 4 órájuk van arra, hogy számot adjanak tudásukról és maximum 100 pontot szerezhetnek.

A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata.

Véget ért a magyar érettségi

Szigorú járványügyi szabályok szerint kezdődtek el ma reggel a magyar érettségik. Már az iskolák bejáratánál hőmérsékletmérés és kézfertőtlenítés várta a diákokat Szombathelyen is. A tanárok kesztyűben osztották ki és szedték össze a szükséges dokumentumokat. A nagyobb iskolákban komoly logisztikai terv készült ki melyik bejáraton és mikor érkezzen. Ügyeletes tanárok vigyáztak arra, hogy sehol ne alakuljon ki csoportosulás. Hivatalosan négy óra állt rendelkezésre, de nem sokkal dél után már felszállt a füst és elkezdtek kifelé szálingózni a diákok.

Akiket megkérdeztünk, azt mondták nem volt nehéz. A szövegértés egy szónoklatokkal retorikával kapcsolatos szöveghez kapcsolódott. Az érvelésben arról kellett írni, hogy a videójátékok, vagy a társasjátékok a jobbak. Lehetett kérvényt is írni egy természetjáró szakkör indításáról. Mikszáth Kálmán: Szűcs Pali szerencséje című novelláját lehetett elemezni, vagy Arany János és Tóth Árpád költészetét lehetett összehasonlítani.

Első vélemények a vizsgáról a sulilife.hu videójában:

Így alakult az érettségizők száma 1998 óta

Kossuthtól Jókaiig

A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kell a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot

Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók. A Sulilife magyar érettségiről folyamatosan frissülő hírét ide kattintva olvashatják.

Rendhagyó tanév után kezdték meg az érettségi az ajkai diákok

Hetvenhét diák kezdte meg érettségi vizsgáit hétfőn az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében.

A vizsgázók többségének ez még nem jelenti a búcsúzást, ugyanis visszatérnek a 13. évre, hogy technikus minősítést szerezzenek. Az érettségi van, akinek egy mérföldkő a tanulmányaiban, és olyanok is megkapták a tételeket, akiknek az egyetemi felvételhez minden pont számít.

Csizmazia Csaba intézményegység-vezetőtől megtudtuk, az online tanrendben is helytálltak tanárok és diákok egyaránt, amikor arra a körülmények lehetőséget adtak, kiscsoportos formában tartottak konzultációt a végzősöknek. Mindenki jól alkalmazkodott a körülményekhez.

Elkezdődött az érettségi a 12.B. osztálynak is. Felügyelő tanárnő Hegedüs Rita, a diák Balassa Dzsenifer
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szóbeli érettségi elmaradásának azok a diákok, akik írásban jobban teljesítenek örültek, akik arra számítottak, hogy ha az írásbelijük kevésbé sikerül, szóban javíthatnak, szomorúan fogadták. Az írásbeli előtt így nagyobb volt a stressz. A diákok kérdésünkre elmondták, hogy izgulnak, ugyanis a dolgozat határozza meg a magyar nyelv és irodalom osztályzatukat. Sajnálják, hogy elmaradt a hagyományos ballagás, és örömmel nézték, hogy iskolájuk egy szép összeállítással elbúcsúzott tőlük.

A diákok a vizsga reggelén már negyed kilenctől folyamatosan érkeztek. A bejáratnál testhőmérséklet mérést és kézfertőtlenítést követően léphettek be az épületbe. Az ajtóra kifüggesztették a terembeosztást. Minden tanteremben legfeljebb 10 vizsgázó ülhetett, nyitott ablak mellett. Egy termet azoknak a diákoknak tartottak fenn, akik valamely mentesség miatt a rendelkezésre álló 4 óránál hosszabb ideig írhatták a dolgozatukat.

A tételek kiosztása előtt a kikapcsolt telefonját a tanári asztalra tette, majd 9 órakor megkezdődött az magyar nyelv és irodalom érettségi. Az intézményben sportgimnáziumi osztály is van, így testnevelésből is szerveznek vizsgát.

Vírus előtti szinten a felvételizők száma

Az idei évben 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek, ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlen szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

Orbán Viktor: sok sikert az érettségizőknek!

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: tudja, hogy a mostani érettségi sokkal nehezebb, mert nem volt személyes felkészülési lehetőség, digitális oktatás volt.

A kormányfő – a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium előtt állva, ahol ő maga érettségizett – sok sikert kívánt az érettségizőknek, hozzátéve: minden tanulásra fordított óra, minden gondolat, minden tétel, amit megtanultak, biztosan eszükbe fog jutni az érettségizőknek, és szép emlékként marad meg a vizsga.

József Attila, Berzsenyi, Radnóti – a legnépszerűbb szerzők az érettségin

József Attila-vers háromszor, Berzsenyi Dániel, Tóth Árpád-, Arany János-, Vörösmarty Mihály- és Radnóti Miklós-mű pedig kétszer került elő az elmúlt évek májusi magyarérettségi feladatsoraiban. A diákoknak a legtöbbször olyan költeményt kellett elemezniük, amelyet magyarórán nem dolgoztak fel, de előfordult olyan is, hogy két ismert verset kellett összehasonlítaniuk.

Ilyen volt a 2017-es májusi vizsgaidőszak, amikor a magyarból középszinten vizsgázóknak József Attila Elégia és Radnóti Miklós Nem tudhatom… című költeményét kellett összevetniük a megadott szempontok alapján.

Karanténba kerülnek a dolgozatok

A dolgozatok idén is karanténba kerülnek, a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik a lapokat egy napra. Persze az iskoláknak most is lesz lehetőségük arra, hogy dolgozatokat online küldjék el a javítóknak, így a tanároknak nem is kell bemenniük az iskolába.

Legfeljebb tíz vizsgázó egy teremben

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik. A sulilife.hu percről percre tudósít az eseményekről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában