orrszarvú lány

2021.05.13. 11:30

Savannah, az állatkert új lakója Dániából érkezett

Szerda este megérkezett a Givskudi Állatkertből a négyéves orrszarvú nőstény, akit izgalmas csapatmunka eredményeként csütörtök reggel emeltek be szállító konténerestől az orrszarvú kifutóba, majd engedték ki új lakhelyére. Savannah Veszprémbe történő szállításáról Roy Smith, Európa legtapasztaltabb, nagytestű állatok szállítására specializálódott szakembere gondoskodott, aki végig segédkezett a minden részletében pontosan megtervezett költöztetés során.

Molnár Sándor

20210513 Veszprém, Megérkezett Hollandiából a veszprémi állatkertbe Savannah az orrszarvú. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprémi Állatkert névadója Kittenberger Kálmán, aki az egyik leghíresebb Afrika kutatónk volt. Talán ebből adódóan is az egyik súlypont az állatkertben az afrikai élővilág bemutatása: zsiráfokkal, antilopokkal, zebrákkal és természetesen nem hiányozhatnak a sorból az orrszarvúak sem.

– A Veszprémi Állatkertben már több mint 10 éve tartunk szélesszájú orrszarvúakat, és Európában is jelentős szakmai eredményként szaporíthatjuk is őket. Most az Európai Állatkertek Szövetsége fajkoordinátorának döntése értelmében érkezett hozzánk ez a fiatal nőstény, hogy tovább erősítsük a tenyészcsapatot – mondta el Török László állatkert-igazgató.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Givskudi állatkertből érkezett Savannah-val már hat egyedből áll a veszprémi orrszarvú csapat. A szállítást hosszas előkészületek előzték meg, mert a vírushelyzet miatt szinte hetente változtak az országok beutazási szabályai, és a fiatal nőstény Dániából Németország, Csehország és Szlovákia érintésével érkezett meg Magyarországra.

Savannah, a daruzást követő biztonságos földet érés után egy kis biztatásra szorult. Kísérője Roy Smith ismerős hangjára és nógatására is szükség volt, illetve egy kis cselt is be kellett vetni ahhoz, hogy elhagyja a szállító konténert. Az orrszarvú hímtől hozott alom is segített kicsalogatni az 1,4 tonnás orrszarvú hölgyet, aki fajtársának szagát felismerve végre megtette az első lépéseket.

 

Az érkezést követő első napokban az a legfontosabb, hogy az új lakó kipihenje magát. Ehhez nagy nyugalomra van szüksége. Utána elkezdhet majd ismerkedni a fajtársaival, ami több hétig is eltarthat, de szükség van a türelemre és fokozatosságra az állat kiegyensúlyozottsága érdekében.

Az orrszarvú nőstények öt-hatéves korukban lesznek ivarérettek. A veszprémi szakemberek abban bíznak, hogy Savannah jól beilleszkedik a tenyészcsapatba és hosszú távon sok utóddal örvendezteti meg a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában