Rendészek a katonák világában – Egész napos programon vehettek részt az ajkai diákok

Rendészek a katonák világában elnevezéssel tartotta meg egész napos programját a közszolgálati ügyintéző képzésben részt vevő diákoknak a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Technikuma és Kollégiuma pénteken a Nomádiában.

Tisler Anna

Az első feladat egy sérült mentése volt

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A program célja a jövő szeptemberben induló kadétprogram megalapozása, az érdeklődés felkeltése. A csapatok nyolc állomáson bizonyították tudásukat, oldottak meg feladatokat. Ezek közül az első egy sérült mentése volt, akit társai hajóból mentettek hordágyon a tavon keresztül, majd a labirintusban tájékozódás következett. Ezt követően élesben, térkép alapján kellett tájékozódniuk. Az első csapat rossz irányba indult, de telefonos segítséget követően elérték a harmadik állomást, ahol gránátot dobtak célba, a találat pontot ért a csapatnak.

A negyedik állomáson egy küzdősportoló akarta megszerezni az utcán sétáló fiatal pár fiú tagjának a telefonját. A megtámadott fiatalok felvették a harcot, majd végül megfutamodott a támadó. Az állomásvezető a csapatok adrenalinszintjét emelte azzal, hogy elárulta, a következő helyszínre tartva támadásra készülhetnek, ezért megbeszélték, hogy ki melyik bokorba néz be. Az állomásra való megérkezés után megkérdeztük, hol és kit kellett legyőzni ahhoz, hogy épségben megérkezzenek. A versenyzők elmondták, a várt támadás elmaradt, így az újabb izgalom az volt, hogy hány pontot szereznek a lövészeten. A továbbiakban vegyvédelmi ismereteket kaptak, megnézhették az eszközöket, a legjobban mindenkit a gáz-álarc érdekelt, majd bemutatták, hogyan kell ellátni egy pánikolót és egy sérültet. A nap során nyújtott fizikai teljesítmény sem volt könnyű: az állomások között 15 kilométert gyalogoltak a városszéli mezőkön és az erdő szélén.

A versenyzőknek egy rablóval szemben is fel kellett venniük a harcot
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szaniszló Edit igazgatótól megtudtuk: hat évfolyam 98 diákja vett részt a rendészeti napon. A szeptemberben induló kétéves kadétképzésre több mint 50 diák jelentkezett a 9. és 10. évfolyamból. A képzésbe bekapcsolódók újabb szakképzést szerezhetnek, amellyel érettségit követően a honvédségnél is vállalhatnak munkát, valamint továbbtanulhatnak. A tantárgyakat Móricz Vilmos és Ferenczi Péter tanár oktatja, ők 120 órás akkreditált képzésen vettek részt. A rendészszak a legnépszerűbb képzése az intézménynek, a 2021–22-es tanévre 35 nyolcadikos jelentkezett. A most végzettek közül öt diák a honvédséghez felvételizett, míg nyolcan a körmendi rendészeti képzésre kérték felvételüket. Ferenczi Péter elmondta, a program célja a hazafias gondolkodásra való nevelés, a katonai pálya megszerettetése, a diákokat egyenruhával látják el, ingyen kapják a tankönyveiket és ösztöndíjban részesülnek.

Az első feladat egy sérült mentése volt
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A csapatok közül a 11. évfolyam Foxtrott szakasza bizonyult a legjobbnak 203 ponttal, második lett a 11. évfolyam Echo szakasza 201 ponttal, harmadikként végzett a 12. évfolyam Hotel szakasza 189 ponttal. A győztes vándorserleget kap, melyet a dicsőségfalon helyeznek el az iskolában, rajta a következő versenyig olvasható a résztvevők neve. Minden csapat szorgalmát ebéddel, langallóval és tortával jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában