Túlcsordulnak a szelektívhulladék-tároló szigetek – Utánajártunk

Egy helyi közösségi média csoportban lettünk figyelmesek arra, hogy a veszprémi Endrődi lakótelep szelektívhulladék-tároló szigetén áldatlan állapotok uralkodnak. Mint kiderült, nem az ott lakók termelnek ilyen sok szemetet.

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág

Ottjártunkkor is roskadoztak a tárolók a szeméttől, de még a környezetében is sorakoztak a zsákok és dobozok – annyi a szemetelők mellett szól, hogy szépen szortírozva pakolták le a hulladékot. A hulladéksziget egyik oldalán Coop, szemben vele pedig egy pizzéria. Mindkét helyen elmondták, a saját maguk által termelt hulladékot a saját tárolójukban helyezik el, és semmi nem kerül a lakótelepen élők számára fenntartott tárolókba.

A környéken több helyivel is beszélgettünk, ők határozottan azt állították, hogy más városrészek, de akár már települések lakói is odajárnak letenni a szemetet.

Nem tilos máshonnan odavinni a szemetet
Fotó: Horváth Virág

- Délelőttönként munkába menet szoktam látni, hogy mozgás van a szeméttárolónál. Autókkal érkeznek, és zsákszámra pakolják ide a szemetet. Nem tudok, hogy kik ők, de rendszeresen visszajárnak – mesélte egy helyi lakos. Egy másik épületben élő idős hölgy pedig elmondta, az Endrődi lakótelepen élőknek elég lenne annyi tároló, amennyi van, de így kevésnek bizonyul. A lakóközösségen érezhető a feszültség, hiszen az egyébként gondosan rendezett környezetben valóban elszomorító látvány a szemétsziget túlcsordulása.

A helyszínen kedden délután még valóban borzasztó látvánnyal találkoztunk az Endrődi lakótelepen, ám szerdára már kiürítették a VHK dolgozói a szigetet.

Fotó: Horváth Virág

 

A kérdéssel Czaun Jánoshoz, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjéhez fordultunk. – Kedden délben én magam is kimentem, és valóban láttam a problémát a Cholnoky lakótelepen is. A szelektív edényeket nem egy nap ürítjük, hanem mindegyiknek megvan a maga napja. Minden héten kétszer ürítjük a szelektív szigeteket: külön a papírt, a műanyagot és üveget. Lehetséges, hogy a hirtelen jött jó idő miatt sokan raktak ki szelektív hulladékot. Azt hozzá kell tenni, hogy minden héten egyszer nemcsak ürítjük a szigeteket, de a környéket is takarítjuk – tette hozzá Czaun János.

Fotó: Horváth Virág

Elmondta, nagy öröm, hogy az emberek egyre tudatosabbak, egyre többen gyűjtik a szemetet szelektíven, ám ez a mostani rendszer már nehezen alkalmazkodik a megnőtt igényekhez. – Azt, hogy ki teheti le a szelektív szemetét a hulladékszigeten, nem szabályozhatjuk. Az valóban érdekes jelenség, hogy nemcsak az ottlakók használják, hanem más helyen élők is. A vidéki településeken nincs társasház, ezért begyűjtöttük a szelektív szigeteket. 27 településen szolgáltatunk, ebből Veszprémben, Zircen, Herenden és Pétfürdőn maradt meg a szelektív sziget. A kapacitásunk nem teszi lehetővé a sűrűbb ürítést, viszont a gyűjtőedények számának a növelése megoldást hozhat a problémára – emelte ki.

Az ügyvezető hozzátette, az önkormányzattal közösen tudja a VKH megvizsgálni azt, hogy hol van szükség a bővítésre. Ha a településrészeken ilyen igény merül fel, célszerű nem egyesével jelezni a problémát, hanem a társasházi közös képviselőt megkérni arra, hogy vegye fel a kapcsolatot a VHK-val.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában