Várpalotán is alsóneműket ástak el az udvaron

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Talajtani Intézet szervezésében egy új tudományos projekt indult idén tavasszal, amelynek alapja a civil közreműködés. Egy egyszerű módszer segítségével a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhatott bárki. Várpalotán három tanintézmény vett részt az önkéntes kutatásban.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai nebulók nagy örömmel csatlakoztak a rendhagyó kezdeményezéshez

Fotó: Szabó Péter Dániel

Alsóban az élet! – Rázzuk gatyába együtt a talajokat! címmel egy tudományos kampányt indított útjára az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Talajtani Intézet. A társadalom minél szélesebb rétegét célzó projekttel a talaj állapotáról szeretne országos szinten képet kapni az intézet.

– A program keretében 677 településről közel 1200 jelentkező vesz részt az országos kísérletben, mint önkéntes kutató. Az eredeti szándék szerint az agrárszakembereket próbálták volna ezzel megcélozni, ám az intézet úgy látta jónak, hogy nyissanak a lakosság felé. Így szinte bárki csatlakozhatott. Nagyon fontos, hogy az iskolák is jelentkezhettek erre a programra, ami által a kisdiákok is megismerhetik, miért fontosak a természettudományok a környezetvédelemben – mondta el kérdésünkre Lehoczky Máté, a program várpalotai koordinátora.

A Várkerti Általános Iskola már több éve elnyerte az örökös ökoiskola címet, így örömmel vett részt a projektben.

– Intézményünkben régóta kiemelten kezeljük a környezeti nevelést, mindig keresünk valami újat, ami a gyerekeket a környezetvédelem, az egészséges életmód irányába tereli – tette hozzá Vancsek Ferenc, a Várkerti iskola tanára. A belvárosi tanintézmény mellett az Inotai Tagiskola és a Thuri gimnázium csatlakozott Várpalotáról a programhoz.

A várpalotai nebulók nagy örömmel csatlakoztak a rendhagyó kezdeményezéshez
Fotó: Szabó Péter Dániel

A talaj egészsége a benne található élőlények közösségétől függ. Ennek megfigyelésére irányul a projekt, méghozzá olyan módon, hogy a résztvevők pamut alsóneműket ásnak el, majd ezek lebomlásából következtetnek az adott talaj mikrobiológiai aktivitására. Két hónap után, az alsóneműk kiásása után megfigyelhetőek majd a bomlás jelei, ami a talajélet aktivitását jelzi.

Tavaszi Rita, az Inotai Tagiskola tagintézmény-vezetője elmondta, ők is örömmel kapcsolódtak be a programba. Kíváncsiak a náluk található talaj állapotára és élőlényeire, hiszen rendszeresen gondozzák és művelik az iskolakertet.

– Több mint két éve működik az iskolakert. Minden osztály kapott egy kis parcellát, amiben technika- és környezetórákon virágokat ültetnek, zöldségeket termesztenek.

A kampánnyal a Talajtani Intézet kívánja felhívni a figyelmet a környezettudatosságra, a természettudományok fontos szerepére mindennapi életünkben. Ezt a szemléletet vallja a Thuri György Gimnázium közössége is, akik szintén csatlakoztak a rendhagyó kutatáshoz.

– Intézményünket egy park veszi körbe, így számunkra is fontos a környezet védelme. Az elmúlt időszakban kialakítottunk egy „zöld tantermet”, valamint egy madárbarát kertet is – mondta el Dobos Tamás igazgató, aki maga is beállt a fiatalok közé, hogy elássa a pamut alsóneműt.

Kapcsolódó:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-mint-szaz-alsonemut-astak-el-megyenkben-kiserleti-cellal-4648351/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában