Vizsgálják, hogy mi okozza a balatoni algavirágzást

Nem a horgászok által felhasznált etetőanyag okozta a 2019-es algavirágzást, mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Balatonért felelős miniszteri biztos szerdai sajtótájékoztatóján. Nagy István agrárminiszter hozzátette: az ehhez hasonló kihívásokra való megnyugtató megoldások keresése is a frissen kinevezett miniszteri biztos feladata.

Koszorus Rita/sonline.hu

Fotó: Kovács Erika/Napló

Közös sajtótájékoztatón számolt be Nagy István agrárminiszter és Szári Zsolt, a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztos egy frissen készült tanulmányról. A kutatást a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Balatoni Limnológiai Intézet közösen készítették, hogy felmérjék, milyen hatással van a horgász etetőanyagok által bejuttatott foszfor a tó élővilágára. A kutatás során kiderült, a horgászat éves foszfor terhelése 4,7 tonnára tehető, s az etetés mértéke mindhárom medencében hasonló mértékű.

– A halgazdálkodás és a horgászat felől nem érkezhetett olyan mértékű tápanyag terhelés, amely érdemben befolyásolhatta a tó vízminőségét, vagy szerepet játszhatott a 2019-es algavirágzásban – szögezte le a miniszteri biztos.

– Meggyőződésem, hogy nem jelent számottevő negatív hatást az etetés a Balaton tápanyagforgalmi egyensúlyára.

- Szeretnénk kideríteni, hogy minek következtében fordul elő algavirágzás – mondta Nagy István agrárminiszter a siófoki sajtótájékoztatón. – Tudni szeretnénk, hogy mit kell tennünk a megakadályozására. Meg akarjuk találni azt a kompromisszumot, ami a fürdőzők számára is elfogadható, de a balatoni élővilágot sem károsítja.

Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón elmondta: az algavirágzás és a foszforterhelés kérdésköréből is jól látszik, a miniszteri biztos feladata roppant összetett. – Éppen azért történt meg a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztos kinevezése, hogy a különböző információkat összegyűjtse és tudja szolgáltatni az érdeklődők felé, hogy ne kapjanak lábra olyan téves információk, amelyek negatívan befolyásolják a tó iránti érzéseinket – fogalmazott az agrárminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában