korszerű és fiatalos

2021.06.15. 14:00

A testi-lelki feltöltődést szolgálja a Balatonalmádiban átadott ciszterci létesítmény

Az ország négy városában – Budapesten, Egerben, Pécsett és Székesfehérváron – öt nevelési-oktatási intézményt fenntartó Zirci Ciszterci Apátság régi terve valósult meg a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ létrehozásával, melyet Bérczi Bernát OCist zirci apát adott át ünnepélyes keretek között a ciszterci diákoknak Balatonalmádiban.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A megnyitón szólt a ciszterci rend pedagógiai múltjáról, a szemléletről, hogy nem elég oktatni, de személyiséget kell formálni, mely a leghatékonyabban a tanórán kívül lehetséges.

Az avatási ünnepségen részt vett – jobbról – Udvardy György veszprémi érsek, mellette Bérczi Bernát zirci apát Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az 1948-ig virágzó oktatásunk az ország élvonalában járt, „lángolva és világítva” utat mutatott. Mai cselekvésünk, hagyományaink e múltból erednek. Ciszterci oktatási stratégiánk sok szállal kötődik az új intézményhez, ahol nevelési céljainkat akarjuk beteljesíteni, ahol az ország ciszterci diákjai egységre lelnek, közös értékeinkben erősödhetnek, és mind önmagukban, mind másokban felismerhetik Isten képmását, megélhetik azt a családi szeretetet, mely mindig jellemezte iskoláinkat – hangsúlyozta a rend apátja.

A Balatontól mintegy 200 méterre álló épület nagy kerttel, sportpályákkal, szabadtéri színpaddal, korszerű, fiatalos berendezéssel és felszereléssel várja a táborozókat. A két szinten lévő zuhanyzós, légkondicionált 2-3-6 ágyas szobákban egy időben összesen 133 főt lehet elszállásolni. A közösségi terek közül kiemelkedik a kápolna és a különterem, míg az emeleten egy fedett és nyitott terasz is a közösségi programokat szolgálja. Van saját konyha és étkező is.

Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a létesítményt Fotó: Müller Anikó Hanga

A zirci apátság intézményeiben kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás mellett a nevelésre, karakterformálásra, nevelési küldetésük, hogy a fiatalok istenképmási voltukat felismerve, a ciszterci értékek mellett elköteleződve, közösségben gondolkodó felnőtté válhassanak.

A központ létrehozásának legfőbb célja volt teret adni a ciszterci nevelési modellnek. A ciszterci nevelésben az ismeret – az önismeret, a másik és a világ megismerése – mellett hangsúlyt kap az integrált szabadságra nevelés, melyben a kötelezettségek és jogok harmonikus és közösségi megélése a cél. Ez a széles nevelői küldetés az intézményekben zajló munka mellett leginkább a tanórán kívüli foglalkozások keretében teljesedik ki, lévén szó óvodáról, általános iskoláról, gimnáziumról, kollégiumról vagy művészetoktatási intézményről. Ennek a vágya hozta létre a fenntartó és az intézmények összefogásában a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központot. A létesítmény Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg.

Bérczi Bernát zirci apát jelképesen átadta a ciszterci diákoknak a létesítményt Fotó: Müller Anikó Hanga

– Amikor az áldást kérjük, nemcsak ezen épületre gondolunk, de arra a reményre is, amivel hisszük, hogy az ide betérők megújulva tudnak visszatérni, szolgálni azt az áldott hivatást, amire meghívást kaptak. Isten áldását kérjük azokra is, akik itt a diákokat arra oktatják, hogy az emberi bölcsességet összeegyeztessék az evangéliumi igazsággal, hogy az igaz hitet lelkükben őrizzék, és erkölcsös életükkel ki is nyilvánítsák. Fohászunkban kérjük, akik ide pihenni, feltöltődni betérnek, találják meg az itt jelen lévő Krisztust, a tanítót, hogy mind emberi, mind isteni neveléssel, oktatással gazdagodva alkalmasak legyenek embertársaik megsegítésére – mondta Udvardy György.

A testi-lelki feltöltődést segítő létesítmény elsősorban a ciszterci iskolák polgárai számára készült, akik már az elkövetkező napokban birtokba veszik a központot, de a saját programokon túl nyitva áll más táborok, csoportok előtt is. Az avatáson színvonalas ünnepi műsort adtak a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium tanárai és diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában