Az ország mégis talpon van – Trianonra emlékeztek Badacsonytördemicen (videó)

A trianoni békeszerződés aláírása évfordulóján a Hősök Kertjében Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a magyar történelem nem dicsőségfalra illő eseménye volt Trianon.

Tóth B. Zsuzsa

Az emlékműnél Fenyvesi Zoltán (balról) és Horváth Zoltán is elhelyezte az emlékezés koszorúját

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint elmondta, a nemzetek általában szívesen ünneplik a hőstetteket, talán Trianon az egyetlen olyan évforduló, amely gyászos és amelyre nem ünnepnapként emlékezünk. – Ebben a háborúban Magyarországot csonkították meg leginkább. Tönkretették az iparát, elvették területe és lakossága kétharmadát, a vasúthálózat, a bányák jelentős részét, sóbányáinak mindegyikét, és még sorolhatnánk. De százegy évvel az események után nézzünk körbe, Magyarország itt van, megerősödött, figyel rá Európa és a világ, az események érdeklődést váltanak ki a tárgyaló partnerekből. Miközben a környező országok közül több szétesett – mondta a képviselő.

Horváth Zoltán polgármester úgy fogalmazott, hogy az emlékezés kötelességünk, mert az a múltunk által ránk ruházott felelősség vállalása. – Ma azért vagyunk itt, mert ezt vállaltuk, és a jövőben is vállaljuk. A nemzet megmaradása, a tragédia túlélése azt bizonyítja, hogy a magyar egy erős nemzet – szögezte le Horváth Zoltán, és felelevenítette a hősi emlékmű és az országzászló avatásának pillanatait.

Az emlékműnél Fenyvesi Zoltán (balról) és Horváth Zoltán is elhelyezte az emlékezés koszorúját Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen avatták fel az emlékmű tavalyi felújítása és kibővítése tiszteletére állított emléktáblát. Amint azt Szántai Attiláné önkormányzati képviselő elmondta, az első világháborús emlékművet a szocializmus évei alatt megrongálták, az országzászlót eltávolították. A rendszerváltás után az emlékművet eredeti állapotában állíttatták helyre 2005-ben, Vollmuth Péter néhai polgármesternek köszönhetően. Az országzászlót 2020-ban Horváth Zoltán polgármester állíttatta újra. Az emléktáblánál Fenyvesi Zoltán és Horváth Zoltán helyezett el virágot Vollmuth Péterre emlékezve.

Szakács Péter atya imát mondott, Szabó Csaba énekkel, Fekete Pál szavalattal közreműködött, az emlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában