Megyénkben is több autista használja az applikációt

Képes folyamatábrákkal támogatja többek között az autisták önállóságát az a digitális alkalmazás, amelyet három éve kezdtek el fejleszteni. A projekt pályázati támogatás révén valósulhatott meg, ma már megyénkben is többen használják az applikációt.

Rimányi Zita

Brokés Judit, a veszprémi Auti- Spektrum Egyesület elnöke

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Autista társainkat nagymértékben segítő új digitális támogatási rendszer készült el. Az okoseszközökön futó DATA alkalmazás és tervező felületének fejlesztését az Autisták Országos Szövetsége és az MTA ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport 2018 januárjában kezdte meg. Már elmondható, hogy nemzetközileg is egyedülálló hazai innováció született, melynek sikeréhez a legalább száztagú szakmai stáb mellett csaknem ötszáz autizmusban érintett személy, családtag és szakember járult hozzá tesztelőként.

A DATA – Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon alkalmazást pályázati segítség révén dolgozták ki. Ingyenesen elérhető az applikáció, mely komplex és hatékony módon ötvözi a már jól ismert vizuális megértésre építő támogató információkat autista társaink számára. Egy webes felület segítségével az adott személy számára a tartalmakat szinkronizálni lehet, ezért minden érintett ugyanabban az applikációban találhatja meg a számára készített segítő-támogató tartalmakat.

A korszerű újítás a jövőben nagymértékben elősegítheti a szolgáltatásokhoz, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést is, mert az minden együttműködő fél számára jól értelmezhető formája az autistákkal való együttműködésnek.

Brokés Judit, a veszprémi AutiSpektrum Egyesület elnöke elmondta, hogy az applikációt csoportjuk több tagja használja. Képzéseken is részt vehettek, ami ehhez hozzájárult. A digitális megoldás szavai szerint segíti strukturáltabbá tenni az autizmussal élők napirendjét. Többek között képes folyamatábrák révén, amelyeket egyéni igények szerint módosíthatnak. A vizuális megjelenítés ugyanis mindenkinek könnyebbé teheti a tennivalók megértését.

Brokés Judit, a veszprémi Auti- Spektrum Egyesület elnöke
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az autisták körében az a legnagyobb előnye, hogy önállóságukat támogatja. Végigvezeti őket például napi beosztásukon, emlékezteti azokat, akiknek e téren vannak nehézségeik, hogy mikor kell például fogat mosni, felöltözni. Brokés Judit úgy véli, főleg azért egyedülálló ez a digitális fejlesztés, mert személyre szabható. Széles spektrumon használható, ugyanis az autizmus is változatosan, különböző módokon, mértékben jelenik meg az érintetteknél. Általa kevesebb segítségre van szükségük, így a családtagok is örülnek neki.

Bevethető a motiválásban is, és emlékeztethet többek között viselkedési, társas érintkezési módokra, közlekedési szabályokra is. Az egyesületi elnök családjába is jelentős életminőség-változást hozott az elmúlt egy évben, mióta alkalmazzák, kevesebb a mindennapi feszültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában