Díjkiosztó, felvonulás és pálinkalovag avatás a veszprémi pálinka ünnepen

Az I. Sólyi Balaton-felvidék, Bakony-régió, Veszprém Nemzetközi Pálinka – és Párlatversenyre 393 pálinka, illetve magánfőzők által készített párlat minta érkezett 60 nevezőtől. A rangos szakmai zsűri bírálata alapján 85 arany, 107 ezüst és 92 bronz minősítést kaptak a párlatok. A magán- és bérfőzető kategóriában 19, míg a kereskedelmi főzdék kategóriájában öt különdíjat vehettek át a versenyzők a Megyeháza Szent István termében megtartott díjkiosztón.

Molnár Sándor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

A Szent István Pálinka Lovagrend Sóly egyesület 2019. május 13-án azzal a céllal alakult meg, hogy a pálinkát, mint hungarikumot népszerűsítse a határon innen és a határon túl. Az egyesület már az Alapító Okiratában szerepelteti a tevékenységei között, hogy évente egy pálinkaversenyt szervez. Az első Sólyi Balaton-felvidék, Bakony-régió, Veszprém Nemzetközi Pálinka – és Párlatversenyre magánfőzők, bérfőzetők, bérfőzdék, pálinkaházak és kereskedelmi főzdék nevezését várták. Végül a hagyományteremtő céllal megrendezett megmérettetésre 393 pálinka, illetve párlat minta érkezett a 60 nevezőtől.

Kiss Tibor a legjobb párlat címért járó értékes herendi porcelántállal Győrfi Bertalan nagymester társaságában Fotó: Molnár Sándor/Napló

Győrfi Bertalan versenyigazgató szerint, ahhoz képest, hogy első alkalommal rendezték meg, színvonalasra sikerült a verseny, és mindent megtettek azért, hogy országos szinten is elismert legyen a veszprémi pálinka verseny, amelyen nagyon jól szerepeltek a szőlőből készült pálinkák, melyekben benne volt a jellegzetes balatoni ízvilág ugyanúgy, mint a boroknál.

Az 1 Csepp Pálinka Kft. sárgabarack pálinkája lett a legjobb kereskedelmi pálinka
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A versenyen Kiss Tibor tölgyfahordóban érlelt kajszibarack párlatát választották a legjobb magán és bérfőzetett párlatnak, míg az 1 Csepp Pálinka Kft. sárgabarack pálinkája lett a legjobb kereskedelmi pálinkája a versenynek. Utóbbit választották a következő egy évre a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly zászlós pálinkájának is.

 

A díjkiosztó ünnepség után 14 pálinka lovagrend tagjai vonultak fel Veszprém belvárosában, majd Győrfi Bertalan nagymester két pálinkalovagot avatott a Feltámadt Üdvözítő templomban. A pálinka verseny zsűri elnökét, Szöllősi Editet tiszteletbeli lovaggá, míg Jakatics Andrást a lovagrend rendes tagjává avatták a látványos ceremónia keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában