Fa és tábla őrzi az ajkai iskola egykori igazgatói, tanárai és dolgozói emlékét

Emléktáblát leplezett le, és emlékfát ültetett az Ajkai Bródy Imre Gimnázium csaknem hét évtizedes történetében kiemelkedő munkát végző, már elhunyt igazgatók, tanárok, gazdasági és technikai dolgozók emlékére az intézmény vezetése.

Tisler Anna

Fa és tábla őrzi az iskola egykori igazgatói, tanárai és dolgozói emlékét

Forrás: Györkös József

A Csabai Tibor művész-tanár által készített, az iskola bejárata mellett álló emléktáblán egy Tacitus-idézet olvasható: Az élők szíve a holtak igazi temetője. Az utolsó előtti tanítási napon, június 14-én tartott ünnepségen a 8. G osztályos Németh Szilvia Kitti Pákolitz István Ha mondod még című versét szavalta, majd Mihályfi László intézményvezető mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében felidézte az intézmény csaknem hét évtizedes múltját. Kijelentette, hogy a második világháborút követően az 1949-ben hozott törvény kimondta: az első ötéves terv idején 30 új gimnáziumot kell építeni az új ipari központokban. Ajka is a dinamikusan fejlődő iparváros volt, így élhetett a lehetőséggel.

Fa és tábla őrzi az iskola egykori igazgatói, tanárai és dolgozói emlékét
Fotó: Györkös József

Az általános állami gimnáziumi képzés 1953 szeptemberétől indult be két osztállyal, Horváth István alapító igazgató által. Az iskola 1961 óta működik jelenlegi épületében, és ekkor vette fel a nemzetközi hírű fizikus, Bródy Imre nevét. A Bródy, amely eddig csaknem nyolcezer diákot bocsátott ki, végig igyekezett a társadalmi környezet elvárasainak is megfelelni. Az országosan jegyzett gimnáziumban tanítók számára fontos a folyamatos szakmai és módszertani megújulás, a diákok iránt érzett feltétlen tisztelet. Az oktatás mellett a nevelés, az alapvető emberi értékek átadása is fontos része a tevékenységnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában