Fontos a minőség

2021.06.18. 11:30

A kulturált pálinkafogyasztást népszerűsíti a lovagrend

Amikor a kondenzátorból, a hűtőből lecsöppen az első csepp pálinka, abban benne van a főzőmester lelke, munkája, jövője, múltja. Mindene benne van, még egy kicsit a magyar történelem is – vallja Győrfi Bertalan pálinkanagymester. A Szent István Pálinka Lovagrend Sóly 2019. december hatodikán látványos lovag­avatással, pálinkaáldással, valamint ünnepléssel kezdte meg hivatalosan is a működését.

Molnár Sándor

Győrfi Bertalan (balról) a pálinkaverseny eredményhirdetésén a Megyeházán

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A sólyi Szent István Pálinka Lovagrend célja a pálinka mint hagyományos magyar ital, hungarikum kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a pálinkakultúra kialakítása, a magyar gasztronómiában a pálinka méltó helyének megtalálása. Emellett a balatoni régió kultúrájának, történelmének, népszokásainak, hagyományainak őrzése és fenntartása, valamint a pálinka kiváló étrendi hatásának propagálásával az egészségmegőrzés.

A sólyi pálinkalovagrend nemrég Veszprémben rendezte meg az első pálinka- és párlatversenyét, mert úgy gondolták, hogy ezzel sokat segítenek a kereskedelmi főzdék és a pálinka hírnevének erősítésében.

– Nagyon fontos, hogy láttassuk a pálinkás világot, hogy mennyien kitartanak a nemzeti ital mellett. Nagyon sok egyesület és lovagrend jött létre a pálinka mint hungarikum népszerűsítésére, amelyeknek semmiféle anyagi haszna nincs ebből. Ez csak egy hobbi, melyet a pálinka szeretete vezérel – fogalmazott Győrfi Bertalan. A Szent István Pálinka Lovagrend elnök-nagymestere szerint a hétköznapi embereket is meg kell tanítani pálinkát kóstolni, mert sokan nem tudják, hogyan kell. A sztereotípiák miatt sokan csak az erős alkoholra gondolnak a pálinka kapcsán, pedig a kereskedelmi főzdék ma már olyan szinten vannak, hogy szinte „gyógyszert” készítenek. A lovagrend szervez olyan előadásokat, ahol megismertetik az embereket a pálinkakészítés technológiájával és megtanítják pálinkát kóstolni a résztvevőket.

Győrfi Bertalan (balról) a pálinkaverseny eredményhirdetésén a Megyeházán
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Például ha egy szilvapálinka esetében elmondom, milyen ízvilágot kell keresni benne, akkor érdekes módon az agy átáll erre, felismeri az ízeket, és legközelebb már gasztronómiai élmény lesz a kóstolás, mert nem az alkoholt, hanem az illatokat és az ízeket keressük a pálinkában, amelyből persze sokat nem lehet inni kóstoláskor – hangsúlyozta a nagymester. Szerinte a jó pálinka ne legyen se elő-, se utópárlatos, mert ezek technológiai hibák. Legyen jól cefrézve, használjanak hozzá fajélesztőt, és a cefre pH-értékét úgy kell beállítani, hogy például a tejsavak és vajsavak képződését megakadályozzák. A tiszta pálinka mutassa a gyümölcsösséget, felismerhető legyen benne a gyümölcs íze és illata.

A Szent István Pálinka Lovagrend Sóly Egyesület tagjai hisznek abban, hogy minden pálinkakedvelő ismeri a mérték és minőség fogalmát, felelősséggel gondozza cefréjét és készíti pálinkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában