Gicen tartott családi napot a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat

A Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat hat megyét érintő nevelőszülői hálózatának kikapcsolódást, közösségi élményt és eszmecserét nyújtó családi napját hagyományteremtő céllal szervezték meg a községben.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózat Észak-Dunántúli Szakmai Egysége családi napot tartott pénteken a sportpályán. Németh Adrienn polgármester a község nevében köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a közösségi összetartozás erejét, melynek megvalósításában örömmel működtek közre.

Németh Adrienn polgármester és Jungvert Valéria, a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózat Észak-Dunántúli Szakmai Egysége vezetője köszöntötte a családi nap résztvevőit Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Nemes dolog, hogy sokan vállalják a feladatot, hogy gyermekeknek meleg otthont, támogató, szerető, gondoskodó családi fészket biztosítanak, felnövekedésükhöz segítséget nyújtanak, gyermekkorukat szebbé, tartalmasabbá varázsolják. Gic község beírta nevét a gyermekvédelem történelmébe. Büszke vagyok arra, hogy sok száz gyermek élt és nőtt fel településünk kastélyában, az egykori Sztehlo Gábor Általános Iskolában és diákotthonában. Többen helyi családokkal közeli kapcsolatban kerültek, ami a mai napig ápolnak – mondta el beszédében.

Jungvert Valéria, a szolgálat Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér és Komárom-Esztergom megyei egységének szakmai vezetője megköszönte a lehetőséget az első, találkozásra és eszmecserére alkalmat adó családi napjukra, melyet hagyományteremtő céllal, a hálózatban foglalkoztatott családok személyes kapcsolatának erősítése céljából hívtak életre.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A nevelőszülői ellátást mára teljesen kiszervezték az egyházakhoz. Az öt éve a Pünkösdi Egyház fenntartásában működő szolgálat országos hálózatunkban 600 férőhely van, ennyi gyermek helyezhető el a több mint 200 nevelőszülői tevékenységet végző embernél. A nevelőszülőknek ugyanúgy van képzése, mint az örökbefogadóknak. A nevelőszülő ellátási formához rendelkezni kell általános iskolai végzettséggel, erkölcsi bizonyítvánnyal, amit többféle, például orvosi, pszichológiai alkalmassági, illetve lakástulajdonjogi vizsgálat, és környezettanulmány előz meg. Mindezek után végezhetik el az OKJ-s tanfolyamot, december 31-ig. Már dolgozunk egy központi oktatási programon, egyéves képzéssel, s igyekszünk majd a saját képzőgárdával rugalmasan igazodni a jelentkezők igényeihez – számolt be Jungvert Valéria, hozzátéve, nyáron két egyhetes tábort is szerveznek (július 5-től és augusztus 9-től) a gyermekeknek a szolgálat balatonalmádi nyaralóházába. A másik Türjén van, ott pedig a nevelőszülők családjai üdülhetnek. A nevelőszülői jelentkezésről részletes információ a szolgálat honlapján.

Egyebek mellett foci, Ribizli bohóc és Kerekítő foglalkozás várta a kicsiket-nagyokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

A nap során Ribizli bohóc, táncoktatás, ebéd, Kerekítő foglalkozás, Gilicze Tamás gitáros műsora és kerékpáros ügyességi verseny, valamint idő közben foci, kézműves foglalkozások és ügyességi játékok vártak a résztvevőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában