Hasznos tippek és ötletek civil szervezetek működési feltételeinek kialakításához

Ritka kivétel az, ha egy civil szervezetnek van annyi pénze, amiből a vállalt feladatait el tudja látni. Gyűjtheti a személyijövedelemadó-felajánlásokat, ami többnyire kevés a költségek fedezéséhez. A további lehetőségekről beszélgettünk Varga Endrével, a Veszprémi Civil Ház vezetőjével.

Őrsi Ágnes

20201208 Veszprém Az év Veszprém megyei önkéntese díjak átadása Varga Endre Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház programvezető és Terebesi József az év időskorú önkéntese Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Mire alakul egy civil közösség? Felmerülő igényre, hiányra, vagy olyan szándékkal, hogy valamit jobban, hatékonyabban tegyenek a meglévő gyakorlatnál. Saját energiát, szabadidőt felhasználva a civil szervezetek tagjai jó szándékkal, empátiával dolgoznak kitűzött céljaikért, de ehhez is kell pénzügyi forrás. Sokaknak ezt nagyon nehéz összegyűjteni, ennek pedig a rossz kommunikáció az egyik oka – mutatott rá Varga Endre.

A több mint húsz éve létező Veszprémi Civil Ház munkatársai a Civil Közösségi Szolgáltató Központ keretein belül számtalan ingyenes képzést, műhelymunkát, online fórumot szerveznek a hasonló gondok feltárására, a jelentkezők kommunikációs képességeinek fejlesztésére. Tapasztalataik alapján úgy vélik, a civil szervezetek nincsenek tisztában azzal, hogy a rossz kommunikáció mennyi mindent tönkretesz, ezért meg kell vizsgálni, hogy nincs-e elakadás ezen a területen. Ha a szervezeten belül rosszul kommunikálják a célokat, az azokhoz kapcsolódó feladatokat, nem valósul meg a személyi kapcsolódás, a tagok elköteleződése, az éves munka érdektelenné válik, nehezen találni együttműködő résztvevőket. Ez később magával hozza azt, hogy az eredeti küldetés már senkiben sem vált ki tenni akarást, a szervezet elöregszik, nem talál új belépőket, akik továbbvinnék a stafétát. Sok vezető hatalmi pozícióként éli meg a posztját, tulajdonosként tekint a szervezetre, és a szereptévesztés, a hatalmi harc veszélyezteti a közös jövőt. Ha mindenről a vezető dönt, a tagság közönyössé válik, csökken a létszám. Egyenlő felek nyertes-nyertes játszmájára épülő partneri kapcsolata kell ahhoz, hogy egy szervezet forrásteremtése sikeres legyen. A szervezetnek meg kell mutatnia, miért érdemes a céljait, a tevékenységét támogatnia a pályázat kiírójának, vagy egy cég vezetőjének.

– Minden évben meg kell vizsgálni, hol tart a szervezet, milyen külső körülmények befolyásolták a munkáját. A belső erőforrások feltérképezéséhez az úgynevezett SWOT-elemzést szoktuk ajánlani, amelyből ki lehet deríteni, milyen erősségeik, gyengeségeik vannak, valamint milyen lehetőségeik, és milyen veszélyekkel kell számolni. Ekkor kell eldönteni, hogy van-e olyan dolog, amire forrást kell szerezni, s ha igen, hol kell belekezdeni. Tanuljunk meg pályázatot írni, fogjunk a személyi jövedelemadó egy százalékát gyűjtő kampányba, vagy adománygyűjtésbe, keressünk olyan képzést, ahol ezeket mind megtanulhatjuk – tanácsolta Varga Endre.

Hozzáfűzte, éves feladat lehet az is, hogy feltérképezzük a potenciális partnereinket a civil és a gazdasági területről. Hasznos olyan partnert választani, akivel lehet közös célunk, tevékenységünk, aki elkötelezett egy számunkra is fontos ügyben. A törekvés az, hogy mindkét fél számára valóban előnyös legyen az együttműködés. A tudatosan választott gazdasági szervezetet megfelelő referenciaanyaggal kell megkeresni, előre informálni kell a szervezet vezetőjét, a kompetens munkatársát az adományozás fontosságáról, és arról is, hogy a cég által támogatott tevékenység vagy terület milyen módon kapcsolható össze a szervezet küldetésével, tevékenységével, illetve, hogy milyen kölcsönös előnyökkel jár az együttműködés.

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Gondoljuk át a civil szervezeten belüli helyzetet is. Nem jó irány az, ha a tagság azt várja, hogy a vezetőség mindent elintéz. A vezető feladata, hogy jó gazda módjára bevonja a többieket a munkába, persze ehhez tudnia kell, ki mihez ért, szívesen vállalja-e azt a feladatot. Ha ez nem így működik, nagyon sok energiája, ideje veszik el azáltal, hogy szabályosan és tevékenyen működjön a szervezet. Ez viszont nagy fokú leterheltséggel, kiégéssel jár. A többiek azt fogják látni, milyen nagy teher vezetőnek lenni, így megint eljutunk oda, hogy a szervezet elindul a lejtőn, mert nem lesz vezetői utánpótlás – jegyezte meg a Veszprémi Civil Ház vezetője.

– A civil szervezetben való tevékenységnek örömnek kell lennie, hiszen elsősorban az örömmel végzett közös munka motiválja az embert abban, hogy tag legyen valahol. Tudatosabban kell tenni a közös célokért, egymásért! Újból meg kell találni azt a lelkesedést, ami a szervezeteket az első időkben éltette. A régi és az új feladatokat tudatosabban és közösen kell meghatározni, és csak annyit szabad vállalni, amennyi mindenkiben a siker érzését váltja ki. Érdemes megvitatni a projektötleteket, melyek a későbbiekben kidolgozva pályázati támogatásra, adományozásra lehetnek érdemesek. Tudatos tervezéssel, kommunikációval a pályázati lehetőségeket is jobban ki lehet használni, és az adománykérést is meg lehet élni úgy, hogy a támogató partnerrel közösen megint sikerült előbbre lépni a célhoz vezető úton – hangsúlyozta Varga Endre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában