Hasznos tippek és ötletek civil szervezetek működési feltételeinek kialakításához

Ritka kivétel az, ha egy civil szervezetnek van annyi pénze, amiből a vállalt feladatait el tudja látni. Gyűjtheti a személyijövedelemadó-felajánlásokat, ami többnyire kevés a költségek fedezéséhez. A további lehetőségekről beszélgettünk Varga Endrével, a Veszprémi Civil Ház vezetőjével.

Őrsi Ágnes

Mire alakul egy civil közösség? Felmerülő igényre, hiányra, vagy olyan szándékkal, hogy valamit jobban, hatékonyabban tegyenek a meglévő gyakorlatnál. Saját energiát, szabadidőt felhasználva a civil szervezetek tagjai jó szándékkal, empátiával dolgoznak kitűzött céljaikért, de ehhez is kell pénzügyi forrás. Sokaknak ezt nagyon nehéz összegyűjteni, ennek pedig a rossz kommunikáció az egyik oka – mutatott rá Varga Endre.

A több mint húsz éve létező Veszprémi Civil Ház munkatársai a Civil Közösségi Szolgáltató Központ keretein belül számtalan ingyenes képzést, műhelymunkát, online fórumot szerveznek a hasonló gondok feltárására, a jelentkezők kommunikációs képességeinek fejlesztésére. Tapasztalataik alapján úgy vélik, a civil szervezetek nincsenek tisztában azzal, hogy a rossz kommunikáció mennyi mindent tönkretesz, ezért meg kell vizsgálni, hogy nincs-e elakadás ezen a területen. Ha a szervezeten belül rosszul kommunikálják a célokat, az azokhoz kapcsolódó feladatokat, nem valósul meg a személyi kapcsolódás, a tagok elköteleződése, az éves munka érdektelenné válik, nehezen találni együttműködő résztvevőket. Ez később magával hozza azt, hogy az eredeti küldetés már senkiben sem vált ki tenni akarást, a szervezet elöregszik, nem talál új belépőket, akik továbbvinnék a stafétát. Sok vezető hatalmi pozícióként éli meg a posztját, tulajdonosként tekint a szervezetre, és a szereptévesztés, a hatalmi harc veszélyezteti a közös jövőt. Ha mindenről a vezető dönt, a tagság közönyössé válik, csökken a létszám. Egyenlő felek nyertes-nyertes játszmájára épülő partneri kapcsolata kell ahhoz, hogy egy szervezet forrásteremtése sikeres legyen. A szervezetnek meg kell mutatnia, miért érdemes a céljait, a tevékenységét támogatnia a pályázat kiírójának, vagy egy cég vezetőjének.

– Minden évben meg kell vizsgálni, hol tart a szervezet, milyen külső körülmények befolyásolták a munkáját. A belső erőforrások feltérképezéséhez az úgynevezett SWOT-elemzést szoktuk ajánlani, amelyből ki lehet deríteni, milyen erősségeik, gyengeségeik vannak, valamint milyen lehetőségeik, és milyen veszélyekkel kell számolni. Ekkor kell eldönteni, hogy van-e olyan dolog, amire forrást kell szerezni, s ha igen, hol kell belekezdeni. Tanuljunk meg pályázatot írni, fogjunk a személyi jövedelemadó egy százalékát gyűjtő kampányba, vagy adománygyűjtésbe, keressünk olyan képzést, ahol ezeket mind megtanulhatjuk – tanácsolta Varga Endre.

Hozzáfűzte, éves feladat lehet az is, hogy feltérképezzük a potenciális partnereinket a civil és a gazdasági területről. Hasznos olyan partnert választani, akivel lehet közös célunk, tevékenységünk, aki elkötelezett egy számunkra is fontos ügyben. A törekvés az, hogy mindkét fél számára valóban előnyös legyen az együttműködés. A tudatosan választott gazdasági szervezetet megfelelő referenciaanyaggal kell megkeresni, előre informálni kell a szervezet vezetőjét, a kompetens munkatársát az adományozás fontosságáról, és arról is, hogy a cég által támogatott tevékenység vagy terület milyen módon kapcsolható össze a szervezet küldetésével, tevékenységével, illetve, hogy milyen kölcsönös előnyökkel jár az együttműködés.

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Gondoljuk át a civil szervezeten belüli helyzetet is. Nem jó irány az, ha a tagság azt várja, hogy a vezetőség mindent elintéz. A vezető feladata, hogy jó gazda módjára bevonja a többieket a munkába, persze ehhez tudnia kell, ki mihez ért, szívesen vállalja-e azt a feladatot. Ha ez nem így működik, nagyon sok energiája, ideje veszik el azáltal, hogy szabályosan és tevékenyen működjön a szervezet. Ez viszont nagy fokú leterheltséggel, kiégéssel jár. A többiek azt fogják látni, milyen nagy teher vezetőnek lenni, így megint eljutunk oda, hogy a szervezet elindul a lejtőn, mert nem lesz vezetői utánpótlás – jegyezte meg a Veszprémi Civil Ház vezetője.

– A civil szervezetben való tevékenységnek örömnek kell lennie, hiszen elsősorban az örömmel végzett közös munka motiválja az embert abban, hogy tag legyen valahol. Tudatosabban kell tenni a közös célokért, egymásért! Újból meg kell találni azt a lelkesedést, ami a szervezeteket az első időkben éltette. A régi és az új feladatokat tudatosabban és közösen kell meghatározni, és csak annyit szabad vállalni, amennyi mindenkiben a siker érzését váltja ki. Érdemes megvitatni a projektötleteket, melyek a későbbiekben kidolgozva pályázati támogatásra, adományozásra lehetnek érdemesek. Tudatos tervezéssel, kommunikációval a pályázati lehetőségeket is jobban ki lehet használni, és az adománykérést is meg lehet élni úgy, hogy a támogató partnerrel közösen megint sikerült előbbre lépni a célhoz vezető úton – hangsúlyozta Varga Endre.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik